Izvor:
31.03.2018 u 22:53
0

ZARAZA: Skopljem se širi bolest srednjeg veka!

U Skoplju je za tri meseca registrovano pet slučajeva šuge, a prošle godine je centar za javno zdravlje zabeležio 55 slučajeva, nakon što je u javnosti objavljeno da jedno dete iz osnovne škole "Vlado Tasevski" pati od ove zarazne bolesti.

Lekari objašnjavaju da je ova zaraza i dalje prisutna, jer postoje ljudi koji žive u lošim uslovima i nemaju uslova za kupanje.

Od početka 2018. registrovano je šest slučajeva šuge koji nisu međusobno povezani – rekla je epidemiolog Ljiljana Lazarevska iz Gradskog zavoda u Skoplju.

Prenošenje zaraze se odvija putem bliskog (intimnog) kontakta, na kampovanju, kod dece koja žive u lošim higijenskim uslovima, indirektno kroz odeću, donji veš i posteljinu. Pored obolelog lica, potrebno je tretirati i sve ukućane i one koji su u bliskom kontaktu sa pacijentom, bez obzira na to da li su primećene promene ili ne.

Veoma često lekari neće odmah prepoznati bolest, pre će posumnjati na alergiju. Takođe, pacijenti se često ne pridržavaju režima lečenja tako da se početna infekcija iskomplikuje sekundarnim bakterijama. Tek kada dođe do tog stanja, zatraže pomoć na klinici – rekla je doktorka Nina caca Biljanovska.

Pacijenti koji imaju šugu, najčešće imaju sitan osip na donjem delu abdomena, unutrašnjem delu podlaktice, oko grudi i na zadnjici. Kod dece se pojavljuje osip na rukama i nogama. Osip je praćen svrabom koji je intezivniji noću p ase često mogu videti i odrani tragovi češanja. Ukoliko se na vreme prepozna i tretira na pravi način, nema komplikacija.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter