PROTESTI ŠIROM MAKEDONIJE: Napeto u Skoplju, Bitolju, Strumici


Građani koji su i u subotu uveče izašli na ulice Skoplja kako bi protestovali zbog odluke predsednika Ðorđa Ivanova da abolira političare odgovorne za aferu "Prisluškivanje" su došli ispred sedišta vladajuće VMRO-DPMNE nakon što su najpre bili ispred Sobranja i specijalnog javnog tužilaštva.

Među demonstrantima je bio i lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev.

On je juče poručio da 5. juna neće biti izbora i da se bitka za Makedoniju nastavlja. S druge strane, bivši premijer Nikola Gruevski je u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da je opozicija najveći remetilački faktor u državi.

Ispred makedonskog parlamenta i još nekih objekata i u subotu uveče su bili raspoređeni pripadnici makedonske policije.

Demonstracije su održane i u Bitolju ispred opštinske zgrade. Deo demonstranata je pokušao da probije policijski kordon i na silu uđe u zgradu, ali ih je policija sprečila u tome.

Protest je u subotu održan prvi put i u Strumici, a demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Slobodni izbori - Kriminalci iza rešetaka". Demonstranti su najavili okupljanja u Strumici i narednih dana.

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han zatražio je u subotu od svih političkih stranaka u Makedoniji da se vrate za pregovarački sto i ostanu posvećene evroatlantskoj perspektivi te države, prenosi MIA.

"Ako ne rade zajedno, ako nisu fokusirani na održavanje fer izbora, nova vlada neće biti međunarodno prihvaćena, a kamoli priznata", rekao je Han u govoru koji je održao u "Brukings instituciji" u Vašingtonu.

Han je, upitan o stanju u Makedoniji, rekao da je razočaran poslednjim događajima u toj zemlji.

 

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/proletnav

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost