Izvor:
25.04.2018 u 14:57
0

Umesto poštovanja, krivična prijava: Vlastima u Crnoj Gori smetaju bilbordi o srpskoj vojsci! (FOTO)

Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu", uzburkali su strasti u Crnoj Gori.

Stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije verodostojan, saopšteno je iz Ministarstva kulture Crne Gore.

Na bilborduma se, kako piše, obeležava "sto godina ponosa i slave" i navodi se "na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 1918. Postavi opština Budva"

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", kazali su iz Ministarstva, prenosi RTCG.

Prema njihovim rečima, svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je “oslobođenje Budve”, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države.

"Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra (“Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918”, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962)".

Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv".

"Stoga, apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično delo i najavljuju da će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti.

"Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv postupak, a Ministarstvo kulture Crne Gore neće nijemo posmatrati taj i slične postupke", zaključuje se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, saopštio je Đorđe Kustudić, koordinator Koordinacionog odbora Crnogorskog pokreta Kotor.

Kako navodi, na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine.

b92.net
Foto: pixabaz.com, rtcg/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter