UHAPŠENI KRIJUMČARI U MAKEDONIJI: Srbin i Makedonac krili arheološko blago neprocenjive vrednosti!

 

Makedonska policija saopštila je danas da je na graničnom prelazu "Tabanovce" uhapsila dva krijumčara arheoloških artefakata, od kojih je jedan srpski državljanin.

Kako se navodi, protiv S. G. (47) iz Srbije, koji živi u valandovskom selu Marvinci i makedonskog državljanina M. J. (51) koji živi u Beču, kumanovska policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su pokušali iznesu arheološke predmete iz Makedonije.

Policija je na graničnom prelazu Makedonije sa Srbijom "Tabanovce" 4. maja, oko 3.30, kod S. G. pronašla 20 komada antičkog novca i jedno antičko dugme, dok je pri pretresu vozila austrijskih registracija, čiji je vlasnik M. J, pronašla 47 rimskih novčića i druge arheološke artefakte.

Među pronađenim predmetima su prsten, narukvica i predmet od gline, više komada starog novca, metalni rulet, tri metalna broša.

Nakon toga policija iz Strumice je, tokom pretresa kuće S. G. u Marvincima, pronašla nekoliko starih novčića i drugih arheoloških predmeta, kao i dva kilograma biljne materije.

Stručnjaci kumanovskog muzeja i dva arheologa su na licu mesta konstatovali da su pronađeni predmeti kultirno nasleđe ili proridna retkost od neprocenjive vrednosti.

Do procene originalnosti predmenta, koju će obaviti Arheološki muzej Makedonije, zaplenjeni artefakti će biti smešteni u policijskoj stanici u Kumanovu.

Protiv krijumčara je podneta prjava zbog sumnje da su počinili krivično delo "iznošenje u inostranstvo dobara pod privremenom zaštitom ili kulturnog nasleđa ili prirodnih retkosti", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije.

Kurir
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live