Izvor:
07.08.2016 u 18:41
0

NOVO SAOPŠTENJE: Dvadeset osoba poginulo u nevremenu u Makedoniji

Dvadeset osoba je poginulo u nevremenu i poplavama koje su prethodne noći pogodile Makedoniju, pre svega Skoplje i okolinu, saopšteno je danas po završetku sastanka Komiteta za krizne situacije.

Od 20 poginulih osoba, 13 ih je identifikovano i predato porodicama, saopšteno je danas po završetku sastanka Komiteta za krizne situacije, prenela je MIA. Rojters i AP navode, pozivajući se na policijske zvaničnike, da je 22 ljudi povređeno, a policija je saopštila i da se šest osoba vodi kao nestalo.

U sinoćnom nevremenu najviše su pogođena mesta Stajković, Sinđelić, Smilkovci i Aračinovo, gde su pronađene žrtve, a prijavljena je i velika šteta, pri čemu su porušene i poplavljene kuće i vozila. Makedonska agencija navodi da će u regionima Skoplja i Tetova, koji su najpogođeniji nevremenom, biti proglašena vanredna situacija u narednih 15 dana.

Formiran je Krizni štab, a ekipa će proceniti štetu na terenu, dodaje MIA. Portparolka makedonske policije Liza Bendevska rekla je ranije danas agenciji Frans pres da je jutros u 08.30 sati pronađeno 15 žrtava, a da policijski timovi i dalje tragaju za eventualnim dodatnim žrtvama.

Nevreme, sa vetrovima koji su duvali jačinom većom od 70 kilometara na sat, pogodilo je protekle noći severoistočna predgrađa Skoplja, a u nekim delovima je voda dostigla nivo od čak metar i po, javili su lokalni mediji. Makedonska policija i vojska u poplavljenim oblastima traže preživele i eventualne nove žrtve.

Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživeli – rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, navodi AFP, dodajući da su jake oluje pogodile i severozapadni grad Tetovo i pri tom izazvale štetu na objektima, ali ne i žrtve.

Makedonski sajt Plusinfo.mk prenosi da su žrtve različite starosti i da je njihova identifikacija u toku, a potvrđeno je da su iz regiona Sinđelića, Stajkovaca i Smilkovaca. Rojters javlja da su automobili na putevima ostali zaglavljeni pod vodom i da je neke od njih voda odnela i nekoliko stotina metara dalje u obližnja polja, a da je kružni put oko Skoplja teško oštećen poplavama, dok su neka predgrađa naročito pogođena.

AP prenosi da su neke oblasti bez struje, putevi neprohodni, a stotine kuća i vozila uništeno. Kiša je jutros stala, ali se večeras ponovo očekuje.

Prema informacijama koje je jutros objavio makedonski Hidrometeorološki zavod, u Skoplju je u poslednja 24 sata izmereno 93 litra vode po kvadratnom metru, prenosi MIA.

Prema prognozama meteorologa, područje Makedonije će i danas ostati pod uticajem vlažne i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana, koja će po podne i uveče doneti promenljivo i nestabilno vreme sa grmljavinom, najpre u zapadnim, a potom i u centralnim i severoistočnim delovima, zaključuje makedonska agencija.

Tanjug
Foto: Twitter/Wton_fire

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter