VLADA REPUBLIKE SRPSKE: U Srpskoj nema uslova za zbrinjavanje migranata!

 

Vlada Republike Srpske zaključila je danas na hitno sazvanoj sednici da na prostoru Republike Srpske nema uslova za zbrinjavanje migranata.

Navodi se da je predsednica Vlade Željka Cvijanović rekla nakon sjednice Vlade da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu samostalnu odluku Saveta ministara BiH koja bude donesena bez saglasnosti Srpske, a koja se odnosi na određene mere na teritoriji Srpske.

Ona je navela da je jedan od zaključaka da se obezbedi pojačano prisustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubnim područjima.

Navodi se da Vlada Republike Srpske traži od Granične policije BiH da pojača rad na granicama, a od Predsedništva BiH biće zatraženo da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbedi pojačanu kontrolu granice.

Navodi se da jedan od zaključaka Vlade odnosi i na nove razgovore o politici azila.

Vlada Srpske je zaključila da će obezbediti potrebnu logistiku, što podrazumieva transport i sve drugo što je potrebno za rešavanje pitanja migranata na teritoriji Republike Srpske.

Premijerka Republike Srpske Cvijanović izjavila je uoči hitne sednice da se pitanjem migranata, koje je nadležnost institucija BiH, niko ozbiljno ne bavi.

"S obzirom na to da su institucije BiH pokazale neodgovornost, javašluk i nesposobnost o pitanjima koja su mnogo manje problematična, sada kad vidimo ovaj migrantski talas, koji možemo tako zvati, onda imamo ozbiljan razlog za strah", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila je da je problem migranata ogroman i da je trebalo da institucije BiH budu "u stanju alarma" pri samoj najavi o dolasku nekoliko desetina hiljada migranata.

Sednici su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Osim članova Vlade RS, prisustvovali su i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Miodrag Marjanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Ðajić i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

 

Izvor: Tanjug
Foto: nrt24.ru

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost