Vučić poručio iz Sofije: "Sukobi i ratovi u regionu ništa dobro ne donose"!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da je sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom razgovarao o svim problemima, o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je, kaže, dovoljna jedna sitnica da to izgubimo

- Zamrznut konflikt može odmrznuti sitnica, a to bi značilo da za našu decu nema budućnosti. Kada bih pitao domoljube koliko su spremni da provedu vremena na Kosovu i Metohiji, da sede u rovu na minus 10 ili 15 - niko nije spreman. Ratom ništa ne dobijamo, potrebna nam je sve bolja ekonomija - ističe predsednik, dodajući da penzija ne bi bilo da nije bilo hrabrih reformi.

Vučić je istakao da sistem u državi radi i da Srbija ima mir i stabilnost.

- Danas se iz budžeta isplaćuje 31 odsto penzija što znači da nam radi sistem. Niko nije lud da radi protiv sebe. Ovo je zemlja koja ima suficit i koja povećava primanja. Sa svakim povećanjem plata približavamo se cifri od 500 evra. Da biste uspeli to da povežete morate da imati izdrživost, mir i stabilnost - rekao je Vučić.

On je rekao da će večeras razgovarati sa Federikom Mogerini, a da će glavna tema biti Kosovo.

Kada se govori o odnosu Beograda i Prištine Vučić je rekao da Srbiji niko ne preti i da je sa Vesom Mičelom uvek normalno razgovarao.

- Dakle, da li postoji vrsta svakodnevnog pritiska, postoji već pet godina. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu zemlju, a mi ne. Nije nam laka pozicija - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će nastaviti da traži rešenja, da razgovara sa visokim zvaničnicima i da je dobio neke planov, principe i načela u kojima ima pristojnih stvari, ali i delova sa kojima apsolutno ima naznaka.

- Nikada mi Ves Mičel nije rekao ništa o čemu se piše. Niko mi ne preti, a da li bi voleli da imaju nekoga koga bi zvali da ih obaveštava sa sednica Vlade, da, voleli bi. Briga me šta oni misle i šta misle svi stranci - kaže Vučić.

On podseća da svi znaju šta misli o predlozima i naznakama.

- Tražimo kompromise i uvažavanje i interese Srba na Kosovu koji su legitimni i legalni. Mnogi ovo neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na ovim skupovima, a pitanje je da li ćemo uspeti - kaže predsednik.

 

informer.rs
Foto: twitter/predsednikrs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live