Izvor:
18.05.2018 u 21:51
0

Ne, nije šala: HRVATI PRISVOJILI I BOJ NA KOSOVU! (FOTO)

U nedostatku svoje, Hrvati u poslednje vreme sve češće prisvajaju delove naše istorije.

Počeli su sa svojatanjem Nikole Tesle i Milutina Milankovića, zatim su bitku na Sutjesci proglasili "hrvatskom", onda su izmislili celu srednjevekovnu dinastiju kraljeva, a sada su otišli i korak dalje i kosovsku bitku ubrojali u jednu od najvećih borbi u hrvatskoj istoriji.

Na brojnim hrvatskim portalima, među kojima je i portal Hrvatske pravoslavne crkve, može da se nađe tekst u kome se objašnjava da je na području Kosova održano najmanje destak velikih bitaka, od kojih su, tvrde, tri predvodile hrvatske vojskovođe.

– To su bitke u kojima je hrvatska vojska redovno tukla brojniju tursku vojsku, a među njima je i bitka kralja Tvrtka protiv Murata I 1389. godine – tvrde Hrvati.

Oni "objašnjavaju" da su Srbi na temelju kosovske bitke "maštovito kreirali svoj nacionalni integracijski mit", ali da je njen tok ustvari bio znatno drugačiji, pa prisvajaju i bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

– Na hrvatskoj strani bile su vojska kralja Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja, Stefana Tvrtka I Kotromanića, potomka poznate hrvatske porodice Šubić, pod vodstvom vojvode dela Hrvatske i Dalmacije Vlatka Vukovića. Tu su bili i hrvatski vitezovi krstaši ivanovci pod vođstvom vranskog priora, hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog bana Ivana od Paližne, kao i albanske i srpske čete Tvrtkovih vazala, uključivo i čete srpskog kneza Lazara – tvrde oni.

Hrvati tvrde da nisu svi Srbi bili hrvatski vazali, jer su mnogi bili u vazalnom odnosu prema Turcima, pa su se borili na turskoj strani.

– Hrvatska vojska je bitku odradila rutinski, desetkovala turske snage i odnela veliku pobedu – tvrde Hrvati i dodaju da je uprkos nedvosmislenoj vojnoj pobedi, Tvrtkov vazal srpski knez Lazar, iz nepoznatih razloga ili samo zbog lošeg vođenja bitke na svom delu bojišta, pretrpeo je velike gubitke, koji su se značajno odrazili na dalji tok srpske istorije, jer je Srbija postala "važan turski vazal i najverniji turski vojnik protiv Hrvata, Bugara, Grka i Mađara".

Ovo tumačenje bitke na Kosovu samo je jedno u nizu. Pre nekoliko dana, na godišnjicu bitke na Sutjesci, Hrvati su i ovu borbu prisvojili i proglasili je najvećom hrvatskom bitkom u Drugom svetskom ratu.

Istoričar Predrag Marković smatra da su to sve budalaštine.

– To je glupo, na internetu svašta može da se nađe, a takve budalaštine ne zaslužuju uopšte da se komentarišu – kaže Marković.

novosti.rs
Foto: wikipedia, hrvatskapravoslavnacrkva.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter