Prištinski mediji otkrivaju: Tači dao više od pola miliona evra za susret sa Trampom!

Predsedništvo samoproglašenog Kosova je u januaru iz budžeta izdvojilo više od pola miliona evra za američku lobističku firmu "Balard Partners" sa ciljem organizovanja sastanka Hašima Tačija i predsednika SAD Donalda Trampa, piše "Zeri".

Prištinski list precizira da je u pitanju suma od 517.198 evra, koja je, prema ugovoru sa američkom firmom, izdvojena za usluge konsultacija za potrebe kancelarije predsednika tzv. države Kosovo.

"Zeri", međutim, ukazuje da Tači nije slučajno izabrao ovu kompaniju, uzimajući u obzir bliskost direktora američke firme Brajana Balarda sa kancelarijom američkog predsednika.

Tači je imao za cilj realizaciju sastanka sa američkim predsednikom, navodi prištinski list i dodaje da je ovo potvrdio i sam Balard.

Pravna služba "Balard Partnersa" je objavila dokument u kojem se navodi da se Balard 20. aprila sastao sa predsednikom Trampom u Mar-a-Lagu na Floridi i preneo mu zahtev ambasadora samoproglašenog Kosova u Vašingtonu da omogući sastank sa Tačijem.

Kako se navodi, Balard ima lične kontakte sa Tačijem i nakon pobede

republikanaca svoje kancelarije je prebacio u Vašingtonu.

Osim za samoproglašeno Kosovo, njegova kompanija u SAD lobira i u ime vlada Azerbejdžana, Dominikanske Republike, Katara i Turske.

Izdvajanje miliona evra prvo za autobiografiju Hašima Tačija, a sada i za ovo smatra se zloupotrebom javnog novca u naporima da Tači reguliše svoj imidž, konstatuje "Zeri".

List prenosi izjavu poslanika iz redova Socijaldemokratske partije, Fatona Topalija koji tvrdi da Tači stalno zloupotrebljava javni novac.

Poslanik Alternative, Iljir Deda, kaže da je svaka partija iznela sumnje o tome kako se troši novac poreskih obveznika u ime lobiranja.

"Zeri" navodi da se očekuje da će sve ove sumnje istražiti istražna komisija koju je formirala skupština tzv. države Kosovo.

Očekuje se da će ova komisija uskoro početi sa radom i da će istražiti dokumenta iz vlade i predsedništva u vezi trošenja sredstava.

Zasad, dodaje "Zeri", još nije jasno da li je Tramp prihvatio Tačijev zahtev za sastanak.

 

tanjug.rs
Foto: 
Twitter/HashimThaciRKS, arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality