Izvor:
17.06.2018 u 15:38
0

TURSKI BROD ĆE BITI PREBAČEN U TROGIR: Otkriveno šta je uzrok havarije kod hrvatskog ostrva Jabuka!

Osam od ukupno 13 članova posade turskog teretnog broda "Haksa", koji je rano jutros u doživeo havariju u hrvatskom arhipelagu ostrva Jabuka, policijskim brodom su dovezeni u splitsku luku, a planirano je da brod tokom naredne noći bude prebačen u trogirsko brodogradilište na popravku.

Načelnik splitske Stanice pomorske policije Joso Vujić rekao je kako je osam članova posade turskog broda, šest turskih državljana i dva Indijca, uz pomoć Crvenog krsta odmah zbrinuto po dolasku u luku, dok je kapetan broda s još četiri člana posade ostao na brodu u koji prodire voda, prenosi Večernji list.

"Smestili smo ih u naše prostorije, učinili smo sve što je potrebno, omogućili tuširanje, dali im hranu, a pripremili smo im i robu, ali oni su rekli da im garderoba nije potrebna", rekao je Vujić.

Iz Trogira je isplovio remorker koji će turski brod dovući u brodogradilište.

Havarija na turskom brodu se dogodila u međunarodnim vodama 16 milja severozapadno od Jabuke. "Naše plovilo na Visu, koje je bilo udaljeno 53 nautičke milje od turskog broda, tri minute po primanju poruke o havariji je isplovilo i za oko dva i po sata doplovilo do turskog trgovačkog broda.

Potom je obavljen razgovor sa zapovednikom broda i počelo se sa saniranjem i smanjenjem prodora vode u brod", objasnio je Vujić.

Havarija se verovatno dogodila zbog "zamora materijala", odnosno, starosti broda.

"Ovaj brod je 1993. godište i plovio je iz Turske u slovenačku luku Kopar i vozio je 3.000 tona magnezita", rekao je Vujić.

Kako su nadležni izvestili, za sada nema opasnosti od zagađenja mora.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter