Izvor:
19.06.2018 u 17:28
0

Sporazum o imenu usvojen u Odboru za evropske poslove bez OPOZICIJE!

Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta je, bez prisustva članova opozicije, usvojio danas Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Prethodno, većinom glasova, parlament je prihvatio da se o tom zakonu odlučuje po skraćenoj proceduri, što je za najuticajniju opozicionu VRMO-DPMNE bilo neprihvatljivo pa su poslaniti te stranke napustili sednicu i najavili da više neće učestvovali u odlučivanju o ratifikaciji.

Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o novom imenu Makedonije naći će se sutra na plenarnoj sednici parlamenta, kada se očekuje da će biti i izglasan.

Opozicija, međutim, smatra da je taj sporazum neustavan i štetan po Makedoniju.

Rad parlamenta su pratili protesti građana i predstavnika opozicije koji se protive sporazumu o novom imenu Makedonije, koji vlast smatra "istorijskim" i od velike koristi za tu bivšu jugoslovensku republiku i Grčku.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasem potpisnik tog sporazuma, je sat vremena obrazlagao svaki član tog dokumenta pred Odborom za evropske poslove.

Dimitrov je rekao da su naredni dana za Makedoniju istorijski, te da za njega tekst sporazuma znači odgovornost i patriotizam.

Objasnio je da je jasno zašto se sve radi po skraćenom postupku u parlamentu jer je, kako je rekao, važno da učinimo sve što možemo da blagovremeno obavestimo Grčku, koja Savet Evrope do kraja meseca treba da uputi informaciju da više nema prepreka za Makedoniju da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU.

Dimitrov je rekao i da je sporazum postignut sa Grčkom bez bilo kakvih pritisaka.

Prema njegovim rečima, nova politika odgovornosti i transparentnosti vodi Makedoniju u prosperitet, veću stabilnost, bezbednost …

"Rešavanje ovog spora, dobro je za naše kolektivno mentalno zdravlje", rekao je Dimitrov..

Inače, sednici odbora su prisustvovali zamenica premijera i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, ambasador Holandije u Skopljui ostali predstavnici diplomatskog kora i EU.

Sporazum je usvojen bez prisustva članova Odbora iz reda najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, koja je, nakon odluke o usvajanju tog dokumenta po skraćenom postupku, saopštila da neće učestvovati u njegovoj ratifikaciji.

Odbor za evropske poslove nije usvojio nijedan amandman na Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter