Izvor:
30.06.2018 u 10:53
0

ZAEV: Dobili smo datum za pregovore i to je istorijska odluka Evropske unije!

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je "istorijskom" odluku EU o uslovnom određivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu sa Makedonijom i Albanijom i izneo tvrdnju da će konsolidacija EU biće dovršena tek kad Unija prihvati Zapadni Balkan.

"Dobili smo datum za pregovore: jun 2019. Do tada ćemo, zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz Evropske komisije, zajednički da radimo na ostvarivanju kriterijuma, odnosno na implementaciji svih faza dogovora sa Grčkom, ali i na okončanju reformi. Veoma smo blizu našeg cilja, a to je dostizanje standarda Evropske unije", rekao je Zaev za DW.

On je naveo da se "prema dosadašnjim iskustvima u proširenju EU, poglavlja u proseku zatvaraju u roku od sedam godina".

"To je na liniji s našim ciljem, i ciljem Evropske komisije koji je naveden i u Strategiji o proširenju Evropske unije do 2025. godine… Ostajemo na reformskom putu, pred nama je jasan cilj. Ostaje nam da završimo naš domaći zadatak – sprovedemo poslednju fazu reformi, a posle toga gordo možemo da uđemo na vrata Evrope. Sva sporenja i sve kritike te ogromne odluke mogu da se posmatraju samo kroz prizmu političkih i drugih interesa", kazao je makedonski premijer.

Zaev je dodao i da će "ostati do kraja snažno posvećen" potvrđivanju sporazuma postignutim sa Grčkom.

"Sa svim argumentima koji mi stoje na raspolaganju, trudiću se da dokažem da je dogovor sa Grčkom istorijski, a da je datum za početak pregovora zaslužen, odnosno da će pregovori početi u junu 2019. godine. Protivnici toga su oni politički faktori u zemlji koji bez ikakve argumentacije negiraju koristi (sporazuma). Oni žele da se vrate autoritarnoj politici i to u vreme kada većina građana u našoj zemlji, ali i građana Zapadnog Balkana, želi da se priključi EU i NATO", naveo je Zaev.

Upitan da li ga zabrinjava to što u Grčkoj postoji snažan otpor i koalicionog partnera premijera Aleksisa Ciprasa i opozicije tome da se prihvati "makedonska nacija" i "makedonski jezik", kako je to navedeno u potpisanom sporazumu, Zaev je rekao da "činjenica da se opozicione političke partije u obe zemlje protive dogovoru pokazuje da je postignut dobar kompromis".

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter