Izvor:
19.07.2018 u 12:34
0

KOLINDA „SKANDAL MAJSTOR“ GRABAR-KITAROVIĆ: „Hrvati i Albanci su braća po oružju“!

Drugog dana zvanične posete Tirani, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci "doslovce braća po oružju", te da su mnnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.

"Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", kazala je predsednica, preneo je zagrebački Večernji list.

Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao", navela je Grabar Kitarović.

Osvrnuvši se, kako se navodi, na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Posetivši na na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu, Kitarović je kazala:

"Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti".

Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

"Albanci su u potpunosti integrirani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva da vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticajja na odnose naših zemalja", rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.

Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog Ðerđa Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima, a Grabar Kitarović je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Podsetiviši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarović je svoj govor u parlamentu završila rečima: "Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo".

tanjug.rs
Foto: predsjednica.hr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter