Izvor:
19.08.2016 u 14:14
0

KOMEMORACIJA U JASENOVCU: Danas se obeležava 75 godina od početka GENOCIDA u ovom logoru

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavanju 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, taj komemorativni skup će biti održan u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj.

Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije saopštio je ranije da će se, u Spomen području Donja Gradina, nakon istorijskog časa i recitala, skupu obratiti Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komemorativnom programu će prisustvovati predstavnici Vlada Srbije i RS, skupština Srbije i Srpske, Srpske pravoslavne crkve, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, mnogobrojna udruženja i građani, saopštio je Odbor.

Donja Gradina bila je deo sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine.

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih.

Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju Odbora.

Tanjug
Foto: Twitter/ Balkan TJ (BIRN) ‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter