Pacoli nije bio u poseti Novom Pazaru: A u Prištini kuknjava, žaljenje i ogorčenje!

Ministarstvo inostranih poslova Kosova izrazilo je žaljenje i ogorčenje zbog odluke beogradskih vlasti da se ne dozvoli poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru.

"Republika Kosovo je uvek postupala u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama. Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma Brisela i izaziva nepotrebne tenziju sprečavanjem poseta visokih zvaničnika Kosova Srbiji", kaže se u saopštenju.

Takođe se ističe da je ovo vreme u kojem je slobodno kretanje ljudi osnovno ljudsko pravo i svaka vlada bi morala da ga poštuje. 

"Kosovo je sa većom posvećenošću to poštovalo i uvek će to poštovati, dok se posete ne zloupotrebljavaju, kao u mnogim slučajevima koji su se dogodili u prošlosti prilikom dolaska gostiju iz severne susedne države", kaže se u saopštenju i dodaje da bi bilo razumno da Kosovo zadrži pravo da recipročne mere u odnosu na vlasti u Beogradu u skladu sa sporazumom iz Brisela. 

U saopštenju se podseća da bi prilikom poseta predstavnika Kosova sunarodnicima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da se primeni mera reciprociteta u odnosu na posete Srbima na Kosovu predstavnika institucija Srbije. 

Prištinska Gazeta ekspres navodi da je Vlada Srbije odbacila Pacolijev zahtev u “poslednjem trenutku“, kao i da će Priština o tome obavestiti evropsku komesarku za spoljnu politiku Federiku Mogerini i druge međunarodne organe.

 

b92.net
Foto: twitter/Behgjet Pacolli

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost