Izvor:
22.08.2016 u 14:17
0

KINEZI SUMNJAJU NA ZAPAD: Snimak sirijskog dečaka Omrana je LAŽAN?!

Kineska državna televizija ČTV dovela je u pitanje autentičnost video snimka sirijskog dečaka Omrana koji je potresao svet, navodeći da je taj snimak možda lažiran u okviru "propagandnog rata" Zapada.

Na snimkama i fotografijama koje su obišle svet se vidi kako četvorogodišnji dečak sedi okrvavljen i zbunjen u kolima hitne pomoći posle razornih vazdušnih udara na Alepo, a američki Stejt Department je Omrana nazvao "pravim licem" sirijskog rata, prenela je agencija AFP.

ČTV je u izveštaju objavljenom prošlog vikenda dovela u pitanje video snimak Omrana, prikazujući potresne scene uz podnaslov "Sumnja se da je snimak lažan."

Kritičari sugerišu da je snimak deo propagandnog rata, u cilju stvaranja ''humanitarnog'' izgovora za zapadne zemlje da se angažuju u ratu u Siriji – navodi se u prilogu kineske televizije.

"Spasioci nisu preduzeli hitne mere spasavanja, već su ubrzano postavili kameru da se spreme za snimanje", kaže se u prilogu.

ČTV navodi da je nezavisnost Sirijske grupe za civilnu odbranu, poznate kao "Beli šlemovi" a koja je snimila video, "upitna" i da je povezana sa britanskom vojskom.

Frans Pres podseća da zvanični Peking podržava sirijsku vladu na čelu sa predsednikom Bašarom Asadom i da je Kina bliska Rusiji, kao i da i ruske i sirijske snage vrše vazdušne udare na području Alepa, grada kojeg kontrolišu sirijski pobunjenici.

Omran, njegovi roditelji i braća i sestre su u sredu izvučeni iz ruševina zgrada posle bombardovanja naselja Katerdži u Alepu.

Na video snimku se vidi kako dečak u ambulanti zuri u prazno, podiže ruku kako bi opipao svoje okrvavljeno čelo, a zatim pogleda u ruku i obriše je o narandžasto sedište.

Omranov stariji brat Ali je preminuo u subotu od povreda zadobijenih u tom napadu.

Tanjug
Foto:Twitter/rafsanchez

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter