U ŠPANIJU STIGLO JOŠ MIGRANATA!

Brod sa 87 afričkih migranata koji su spaseni u Sredozemnom moru pristao je juče u južnu špansku luku Alhesiras, ali bez tople dobrodošlice na kakvu su naišle prethodne migrantske grupe, jer je političko raspoloženje u Španiji počelo da pokazuje znake napetosti zbog porasta priliva migranata.

Brod španske humanitarne grupe "Proaktova open arms" dovezao je, kako ta grupa navodi, većinom ratne izbeglice iz Sudana, među kojima 12 maloletnika, koje je spasao kod libijske obale 2. avgusta, prenosi AP.

Španija je dozvolila ovom brodu da pristane u njenoj luci, nakon što su druge, iako geografski bliže, zemlje članice EU odbile da ga prime, dok se nastavljaju tenzije među evropskim vladama u vezi sa optimalnim odgovorom na talas migranata koji dolaze iz Afrike. Međutim, vlada je saopštila da ovi migranti neće imati poseban tretman kakav su, iz humanitarnih razloga, imale prethodne grupe, već će biti podvrgnuti proceduri koja se primenjuje na sve druge migrante spasene na moru. Nova španska socijalistička vlada levog centra u junu je objavila mere s ciljem da "prava naroda stavi na prvo mesto" u migracionoj politici zemlje. Između ostalog, preduzela je prve korake ka proširenju javne zdrastvene nege na strance bez boravišne dozvole, a istog meseca je primila spasilački brod "Akvarijus" sa 630 migranata nakon što su ga Malta i Italija otbdile.

Vlasti su migrantima koji su tada pristigli u Valensiju izdale posebnu dozvolu za ulazak u Španiju na 45 dana iz humanitarnih razloga, a sledećih 60 koji su stigli spasilačkim brodom u Barselonu prošlog meseca dobili su 30-dnevnu dozvolu dok ne odluče šta će dalje, a sve dozvole su izdate po ubrzanom postupku.

Međutim, migranti koji su juče stigli u Alhesiras neće uživati ovakav poseban tretman, već će - prema proceduri - 72 sata provesti u policijskom pritvoru u migrantskom kampu, biće im provereno zdravstveno stanje, biće identifikovani i zadržani u pritvoru dok čekaju azil ili dok ne budu isterani, saopštila je španska vlada. Španska Mreža za imigraciju i pomoć izbeglicama, nevladina organizacija, optužila je vladu za naglu "promenu kursa" imigracione politike i "diskriminaciju" nad novopridošlima. Agencija UN za migracije navodi da je skoro 24.000 izbeglica i drugih migranata stiglo u Španiju morskim putem ove godine, što je trostruko više nego prošle godine.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost