Izvor:
15.08.2018 u 13:55
0

U SKLADU SA PLANOVIMA: SAD duplirala broj marinaca u Norveškoj, ta odluka razljutila Rusiju!

SAD će više nego udvostručiti broj marinaca stacioniranih u Norveškoj, u skladu sa planovima koji su prvi put predstavljeni u junu, saopštilo je norveško Ministarstvo odbrane.

Plan o povećanju broja marinaca u Norveškoj na 700 sa 330 i o premeštanju jednog broja bliže granici sa Rusijom, naišao je na oštru reakciju zvanične Moskva, koja je takav plan nazvala "očigledno neprijateljskim", prenosi Rojters.

Vlada u Oslu, koja je konstantno zabrinuta zbog ruske vojne aktivnosti od pripajanja Krima 2014. godine, insistira na tome da je jačanje američkog prisustva isključivo u cilju obuke i da ne bi trebalo da bude protumačeno kao vojna eskalacija.

Marinci bi trebalo da napuste Norvešku do kraja ove godine, nakon što su stigli u januaru 2017. kako bi se obučavali za borbu u zimskim uslovima. To su bile prve strane trupe stacionirane u Norveškoj, članici NATO-a, od Drugog svetskog rata.

Inicijalna odluka da se prime marinci naljutila je Rusiju i Moskva je kazala da će ona pogoršati bilateralne odnose i ojačati napetost.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter