Izvor:
06.09.2018 u 18:01
0

STOLTENBERG PORUČIO MAKEDONIJI: Bez promene imena nema ulaska u NATO!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da Makedonija može da se priključi toj vojnoj alijansi samo ako birači na referendumu podrže promenu imena zemlje.

– Ovo je šansa jednom u životu. Ne postoji mogućnost da se pridružite NATO-u bez sporazuma o imenu – rekao je Stoltenberg novinarima u Skoplju.

Verovati u suprotno predstavlja "apsolutnu i potpunu iluziju", dodao je on.

Stoltenberg se sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom kako bi izrazio podršku njegovoj kampanji za promenu imena Makedonija u Severna Makedonija na referendumu 30. septembra. Zaev je pozivajući se na rezultate najnovijih anketa javnog mnjenja, rekao da je uveren u pobedu na referendumu.

Stoltenberg je takođe zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni "Ilinden", prenela je agencija MIA.

– Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbednosti – rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da je 4.000 makedonskih vojnika učestvovalo do sada u različitim misijama NATO-a. Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra kada će građani moći da se izjasne da li prihvataju sporazum Skoplja i Atine prema kome bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Severna Makedonija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter