Izvor:
06.09.2018 u 20:38
0

KINEZI BESNI: Vojni brod prošao blizu spornih ostrva u Južnom kineskom moru!

Ratni brod britanske Kraljevske mornarice prošao je krajem avgusta blizu ostrva u Južnom kineskom moru na koje Kina polaže pravo, a Peking je izrazio svoj bes, navodeći da je u pitanju provokacija i da podnosi „snažnu žalbu“.

“HMS Albion”, amfibijski ratni brod težak 22.000 tona sa kontingentom kraljevskih marinaca upotrebio je svoje pravo na slobodu plovidbe kad je prošao blizu Paracelskih ostrva, rekli su neimenovani izvori upoznati sa slučajem. “Albion” je bio na putu za Ho Ši Min, gde se ukotvio u ponedeljak, nakon plovidbe oko Japana.

Jedan od Rojtersovih izvora je naveo da je Kina poslala fregatu i dva helikoptera u susret britanskog brodu, ali da su obe strane bile mirne tokom toga. Drugi izvor je istakao da “Albion” nije ulazio u teritorijalne vode oko bilo kog ostrva u spornom regionu, ali je pokazao da Velika Britanija ne priznaje prekomerna polaganja prava na područje oko Paracelskih ostrva.

Teritorijalni limit, kako je međunarodno priznato, iznosti 12 nautičkih milja.

-“Albion” je upotrebio svoje pravo na slobodu plovidbe u punoj saglasnosti sa međunarodnim zakonima i normama – izjavio je portparol Kraljevske mornarice.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u saopštenju navelo da je britanski brod ušao u kineske teritorijalne vode oko Paracelskih ostrva 31. avgusta bez dozvole i da ih je kineska mornarica upozorila da napuste to područje.

– Kina snažno podstiče Britaniju da odmah prestane sa takvim provokacijama, kako bi izbegla da našteti široj slici bilateralnih odnosa i regionalnog mira i stabilnosti. Kina će nastaviti da preduzima sve potrebne mere kako bi obranila svoj suverenitet i bezbednost – navelo je Ministarstvo.

Kina je okupirala Paracelska ostrva, ali pravo na njih polažu i Vijetnam i Tajvan. Pomorski susret Kine i Britanije događa se u delikatno vreme – dok se London “udvara” Pekingu zarad ugovora o slobodnoj trgovini nakon Bregzita, obe zemlje navode da su u “zlatnom dobu” po pitanju međusobnih odnosa.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/Screenshot/hmsalbion

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter