Izvor:
11.09.2018 u 11:04
0

TRAMP UDARIO NA PALESTINSKE EKSTREMISTE: Misiji PLO u Vašingtonu dato mesec dana da se iseli!

Palestinski izaslanik u Vašingtonu Husam Zomlot izjavio je da je njemu i zaposlenima u kancelariji Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO dato mesec dana da se spakuju pošto je administracija predsednika SAD Donalda Trampa naredila da se misija zatvori.

Zomlot je rekao da zatvaranje neće odvratiti Palestince od težnje ka državi s istočnim Jerusalimom kao glavni gradom.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton rekao je sinoć da se misija zatvara jer PLO nije preduzeo korake ka pregovorima s Izraelom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas prekinuo je veze s Trampovom administracijom u decembru pošto su SAD priznale sporni Jerusalim kao glavni grad Izraela. Zomlota je Abas pozvao pre nekoliko nedelja da se vrati u Ramalu zbog nastale krize.

Predstavnik PLO je takođe ocenio da su Palestinci "izgubili administraciju SAD, ali su stekli nacionalna prava”, kako je rekao.

I drugi palestinski zvaničnici su kritikovali odluku o zatvaranju, upozorivši između ostalog da se radi o "opasnoj eskalaciji, kolektivnom kažnjavanju Palestinaca, jer se uskraćuje finansijska pomoć za humanitarne usluge, zdravlje i obrazovanje, poricanju palestinskih prava, zlobnom ucenjivanju". Oni su aludirali na činjenicu da je Trampova adminstracija uskratila 200 miliona dolara bilateralne pomoći Palestincima, prestala da finasira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i odbila da da 25 miliona dolara pomoći za bolnice u kojima se leče Palestinci u istočnom Jeruslaimu.

U saopštenju se osuđuje Trampova administracija za "izbijanje nogu ispod svakog mogućeg pregovaračkog stola", preneli su izraelski mediji.

PLO je formirana 1964. u cilju "oslobađanja Palestine" oružanim i nasilnim putem i odgovorna je za niz krvavih terorističkih akcija pre svega protiv Izraela i izraelskog naroda. Brojni analitičari smatraju da je ta organizacija postala suvišna s formiranjem Palestinske uprave, koja, s predsednikom Mahmudom Abasom na čelu, predstavlja palestinski narod i njegove interese.

Izvor: Kurir
Foto: Screenshot/wotv_news

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter