Izvor:
14.09.2018 u 09:12
0

I VOZOVI ĆE STATI? Bregzit sve više komplikuje veze Britanije i EU!

Bregzit sve više komplikuje svakodnevne veze Velike Britanije i EU, a poslednji u nizu problema su vozovi "Evrostara" koji saobraćaju na liniji London-Pariz i koji bi mogli biti zaustavljeni ako do razlaza Londona i Brisela ne dođe na vreme.

Ovim vozovima, kojima ljudi svakodnevno idu na posao iz Velike Britanije u Franucusku i obratno, mogao bi biti zabranjen ulazak na francusko tlo, ukoliko ne dođe do sporazuma o "Bregzitu", upozorava ministar evropskih poslova Natali Loisi.

Ne možemo se probuditi 30. marta naredne godine i reći svojim građanima i firmama da nikada nismo mislili da bi se to moglo dogoditi, pa zbog toga nismo spremni, poručuje ona.

Francuska već preduzima mere kako bi dočekala spremna sve mogućnosti, pa će uskoro u parlamentu biti predstavljen i nacrt zakona koji uključuje razne scenarije za Bregzit. Istovremeno, glavni pregovarač EU Mišel Barnije upozorava da su neprihvatljivi ključni elementi britanskog plana o trgovinskim odnosima nakon Bregzita.

On je nedavno poručio da EU neće prihvatiti prijedloge Londona o stvaranju zone slobodne trgovine za industrijska dobra, kao ni mogućnost da Velika Britanija prikuplja carine na robu koja ulazi na njenu teritoriju, a čije je krajnje odredište EU.

To bi dovelo pod znak pitanja integritet našeg slobodnog tržišta, što ne dolazi u obzir, navodi on.

Oko 80 odsto dogovora Londona i Brisela je usaglašeno, ali sve može propasti ako ne bude postignut sporazum o granici između Severne Irske i Irske, članice EU. Zemlje EU će verovatno sredinom novembra održati samit o Bregzitu, za kada je planirano potpisivanje sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter