Izvor:
17.09.2018 u 14:37
0

HAN: Pristupanje EU neće biti moguće bez očuvanja medijskih sloboda!

Komesar za proširenje Johanes Han poručio je danas na konferenciji EU – Zapadni Balkan "Dani medija" u Skoplju da pristupanje EU neće biti moguće bez očuvanja medijskih sloboda.

Dvodnevna konferencija posvećena slobodi medija u regionu, koja se održava u organizaciji Evrope komisije, okupila je ove godine više od 300 učesnika, predstavnika medija i organizacija civilnog društva iz zemalja regiona kao i predstavnike EU institucija koji se bave politikom proširenja na Zapadni Balkan.

Konferenciju su u Skoplju otvorili premijer Makedonije Zoran Zaev i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, a osnovna tema debate prvog dana je sloboda medija kao ključni element procesa pristupanja EU.

"Jasno smo u svim izveštajima za zemlje regiona naveli da neće biti pristupanja EU bez očuvanja slobode medija i obezbeđivanja uslovova za rad novinara gde nema pristisaka i zastrašivanja”, poručio je Han.

On je naveo da su se od prošlogodišnje konferenicije o slobodi medija na Zapadnom Balkana koja je održana u Tirani dogodile mnoge pozitivne promene u regionu uključujući novu Strategiju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, samit EU Zapadni Balkan u Sofiji, postizanje sporazuma Skoplja i Atine oko pitanja imena kao i jačanje ekonomske saradnje u regionu.

”Postoji opšta slika novog i pozitivnog trenutka za proces proširenja. Nažalost to nije i slučaj u oblasti medijskih sloboda. Najviše uznemirava to što se nasilje prema novinarima nije iskorenilo, već je povećano”, upozorio je Han.

On je naveo podatak da je samo ove godine u zemljama Zapadnog Balkna došlo do 11 fizičkih napada na novinare, a da nečinjenje onih koji su zaduženi da nađu i kazne počinioce stvara "zastrašujuću atmosferu" koja u velikoj meri utiče na slobodno i nezavisno izražavanje.

”Medijske slobode ne mogu postojati bez nezavisnog i funkcionalnog pravosuđa”, ocenio je Han.

Evropska komisija je naglasila je da je obezbeđivanje slobode, profesionalnosti i održivosti medija jedan od najvaćnjih zadataka na putu dobijanja članstva EU i pozvala učesnike konferencije da zajedno dođu do predloga kako pomoći i podržati kvalitetno novinarstvo na Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji je naglašena posebna važnost političke podrške, ali i lične i ekonomske bezbednosti novinara kako bi se zaštitila sloboda medija u regionu.

”Medijske slobode nisu opcija već fundamentalni kriterijum za pristupanje neke zemlje EU”, poručila je direktorka Generalnog direktorijata za Zapadni Balkan Genoveva Ruiz Kalavera.

Ona je ocenila da i u zemljama članicama EU postoje problemi u medijskom sektoru kao i da Unija zbog toga još više insistira da se ta oblast uredi kroz reforme u oblasti vladavine prava.

Kalavera se osvrnula i na velika očekivanja Brisela od nove Medijske strategije na kojoj se radi u Srbiji, koja se, kako je rekla, ne zasnivaju samo na dobro napisanoj stregiji već i na njenoj primeni u praksi.

”Situacija u medijima je i odraz kvaliteta reformskog procesa na Zapadnom Balkanu”, ocenio je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar.

Predstavnici medija iz Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i sa područja Kosova insistirali su na primeni principa vladavine prava u medijskom sektoru u regionu i uspostavljnju boljih profesionalnih i ekonomskih uslova za rad novinara.

Naglašeno je da svi građani imaju fundamentalno pravo da dobiju objektivne i kvalitetne informacije, kao i da kvalitet medija određene zemlje govori i o kvalitetu demokratije koja u njoj postoji.

”Kluč za budućnost demokratije jeste sloboda medija”, poručeno je prvog dana konferencije EU – Zapadni Balkan "Dani medija".

Konferencija se završava sutra, a posle Tirane i Skoplja Evropska komisija bi u narednih mesec dana trebalo da odluči gde će se održati treći Dani medija planirani za 2019. godinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Aktuale

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter