PUTIN: Prvi reaktor nove elektrane u pogonu 2019. godine!

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će prvi reaktor beloruske nuklearne elektrane biti pušten u pogon krajem 2019. godine.

On je tokom Petog regionalnog foruma Rusije i Belorusije u Mogiljevu rekao da je izgradnja beloruske nuklearne elektrane do sada najveći zajednički projekat dve države i da će čitava elektrana sa radom početi 2020. godine. Putin se našalio da Rusija učestvuje u ovom projektu mimo svojih interesa.

- Činimo to na štetu sopstvenih interesa, umesto isporuke gasa, mi gradimo nuklearnu elektranu - izjavio je Putin.

Ruski lider istakao je da će puštanje čitave elektrane u pogon značajno unaprediti situaciju u vezi sa isporukom energije, stvoriti dodatne pogodnosti za izvoz i, generalno, imati pozitivan efekat na ekonomiju Belorusije.

Putin kaže da je projektom izgradnje elektrane predviđena i izgradnja centra za nuklearne tehnologije u Bjelorusiji, te da se u toj zemlji ne grade samo industrijski objekti, već čitava industrija. Prva nuklearna elektrana u Belorusiji gradi se u blizini grada Astravec u Grodnjenskoj oblasti, uz upotrebu ruskih tehnologija. Elektrana će imati dva reaktora ukupnog kapaciteta 2.400 megavata. Glavni izvođač radova je firma "Atomstroieksport", koja je deo ruske korporacije "Rosatom".

 

Izvor: Blic.rs
Foto: twitter/relombardo3

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost