Izvor:
22.10.2018 u 06:36
0

MEJ STIŠAVA STRASTI U PERLAMENTU: Strategija premijerke Velike Britanije razgnevila kako evroskeptike, tako i pristalice EU!

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej reći će u parlamentu da je u pregovorima sa Evropskom unijom obavljeno 95 odsto posla, ali će ponoviti da se protivi predlogu EU o kopnenoj granici sa Severnom Irskom. Suočena s nekim od dosad najoštrijih kritika zbog svojih planova o Bregzitu nakon što dve strane nisu uspele da postignu sporazum ni na prošlonedeljnom samitu, Mej će danas pokušati da stiša strasi u parlamentu gde je njena strategija razgnevila kako evroskeptike, tako i pristalice EU, najavljuje britanska agencija, pozivajući se na izvode iz njenog unapred pripremljenog govora.

Do planiranog istupanja Britanije iz evropskog bloka ostalo je svega nešto više od pet meseci, a pregovori između dve strane su u zastoju zbog neslaganja o politici koja bi obezbedila da, u slučaju da dogovor o budućim trgovinskim odnosima ne bude na vreme postignut, posle Bregzita ne bude ponovo uspostavljena "tvrda granica" između Republike Irske i britaneske pokrajine Severna Irska.

U međuvremenu, pokušaji Tereze Mej da pregovore pospeši razmatranjem mogućnosti produženja prelaznog perioda, pri čemu bi bio zadržan status kvo, posle decembra 2021. – što je trenutno predloženi datum za istek tog perioda – dodatno je raspirilo strasti kod kuće. U pokušaju da istakne koliki je napredak ostvaren za više od godinu dana pregovora sa EU, premijerka će danas poslanicima reći da je vlada u protekle tri nedelje postigla dogovor o svim pitanjima od Gibraltara do buduće bezbednosti, navodi Rojters.

Sporazum o britanskom povlačenju iz EU, o uslovima razlaza, ne može, međutim, biti potpisan dok se dve strane ne dogovore o granici sa Irskom, što se u pregovaračkom žargonu naziva "backstop", napominje britanska agencija.

Ipak, Tereza Mej će ponoviti da prvobitni predlog EU s tim u vezi Britanija ne može da prihvati, jer bi to značilo uspostavljanje carinske granice duž Irskog mora i – raspad integriteta Britanije.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter