Izvor:
22.10.2018 u 12:56
0

PORTPAROLKA EU KOCIJANČIĆ IZJAVILA: „Mi smatramo da je nužno da SAD i Rusija vode konstruktivan dijalog kako bi očuvali sporazum“!

Evropska unija poziva SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i da se postaraju da se on "u potpunosti i dokazivo sprovodi".

– Mi smatramo da je nužno da SAD i Rusija vode konstruktivan dijalog kako bi očuvali sporazum – izjavila je danas portparolka EU Maja Kocijančić na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je INF u Evropi "doprineo okončanju Hladnog rata, okončanju trke u nuklearnom naoružavanju" kao i da je on "jedan od kamena temeljaca arhitekture evropske bezbednosti".

Kocijančić je upitana da li bi Rusija bila viđena kao krivac ako bi sporazum bio raskinut, kazala da postoji mnogo pitanja koja počinju sa "ako" i istakla da jedino može da kaže da EU od Rusije očekuje da "problemima pristupa u skladu sa ovim sporazumom, suštinski i transparentno".

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija "godinama" krši taj sporazum i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter