Izvor:
25.10.2018 u 11:55
0

VAŽAN DAN: Početkom novembra izveštaj EK o Srbiji pred zemljama EU!

Izveštaj EK o napretku Srbije u oblasti vladavine prava biće početkom novembra predstavljen zemljama članicama EU i u velikoj meri će uticati na odluku o broju poglava koje će Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u decembru, saznaje se u Briselu.

Evropska komisija trenutno sastavlja izveštaj o napretku Srbije u oblastima vladavine prava i osnovnih prva koja su obuhvaćena poglavljima 23 i 24.

U pitanju je tzv "non pejper", nezvanični dokument, koji se predstavlja zemljama članicama EU u cilju procene napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Evropski diplomatski izvori kažu da je Srbija dosta uradila na reformi vladavine prava, ali i da uveliko kasni sa sprovođenjem Akcionog plana u toj oblasti.

– Namera je da se izveštaj predstavi zemljama članicama u novembru. Kada se diskusija među zemljama članicama završi, komesar (Johanes) Han će izveštaj predati srpskim vlastima. Praksa je da on bude javno predstavljen na sajtu srpskog Ministarstva za evropske integracije – kažu izvori u EU.

Iako Austrija, kao predsedavajuća članica EU, očekuje da Srbija u decembru otvori "najmanje tri poglavlja", u Savetu napominju da odluka o tačnom broju poglavlja još nije doneta i da će u velikoj meri zavisiti od političke procene koje će zemlje članice dodneti na osnovu izveštaj o napretku Srbije.

Kada je oblast vladavine prava u pitanju, u evropskim diplomatskim izvorima se naglašava da je Srbija napravila dobar napredak, pri čemu se navodi progres u radi na ustavnim reformama i medijskoj strategiji koji bi trebalo da budu finalizovani do kraja godine, kao i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i zaštiti ličnih podataka.

– Ono što u očima zemlja članica može predstavljati problem, a tako je bilo i sa prošlim izveštajem, jeste kašnjenje od skoro godinu i po dana u sprovođenju Akcionog plana u ovoj oblasti – objašnjavaju izvori u Briselu.

U EU podsećaju da je osnovnim pregovaračkim okvirom EU i Srbije predviđeno da dinamika procesa pristupanja, uključujući i otvranje novih poglavlja, zavisi i od napretka koji je Srbija ostvarila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlju 35 koje pokriva normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Evropska komisija dva puta godišnje izveštava zemlje članice o napretku Srbije u oblasti vladavine prava. Prvi put u aprilu kroz zvanični godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja, a drugi put u novembru u formi tzv non pejpera, odnosno neformalnog izvešataja namenjenog razgovorima unutar EU institucija.

Očekuje se da će zemlje članice pre odluke o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom tražiti i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter