Izvor:
29.10.2018 u 06:58
0

KOALICIJA UGROŽENA: Slavlje kod CDU, Zelenih i AfD, SPD priznaje poraz!

Uprkos velikom gubitku na regionalnim izborima u Hesenu, u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) ishod izbora vide kao uspeh, rezultatima su zadovoljni i krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i Zeleni, dok socijaldemokrate (SPD) priznaju težak poraz svoje stranke i upozoravaju na posledice po koalicionu vladu u Berlinu.

Kao veliki gubitnici na izborima označeni su CDU, koja je osvojila 28 odsto glasova, odnosno 10 odsto manje u odnosu na prethodne izbore pre pet godina, i SPD koja je dobila 20 odsto podrške, što je takođe 10 odsto manje nego na prethodnim izborima u Hesenu.

Veliki dobitnici su AfD sa 12 odsto osvojenih glasova i Zeleni, koji su sa 19,5 odsto glasova ostvarili najbolji rezultat za ovu stranku u ovoj saveznoj zemlji, ističe Dojče vele.

– Hteli smo da budemo jasno najjaca stranka u parlamentu i postignemo da se vlada ne može formirati protiv CDU. Uspeli smo i jedno i drugo – rekao je premijer Hesena i glavni kandidat CDU Folker Bufije u Vizbadenu.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer priznala je bolne gubitke svoje stranke, ali je ocenila da je postignut veliki cilj – da se spreči crveno-crveno-zelena vlast – SPD, Levica i Zeleni.

Ona je dodala i da je stranci uspelo da "nastavi uspešan rad crno-zelene vlade pod vođstvom premijera Folkera Bufijea".

Liderka Zelenih Analena Berbok oduševljena je rezultatima svoje partije, prenosi Dojče vele.

– Hesen nikad nije bio ovako zelen – rekla je ona.

Lider AfD Jerg Mojteni i glavni kandidat AfD u Hesenu Rajner Ran su, takođe, izrazili zadvoljstvo postignutim rezultatom.

– Ulaskom u parlament u Vizbadenu ostvarili smo šta smo hteli – poručio je lider AfD-a, stranke koja se sada nalazi u svih 16 pokrajniskih parlamenata u Nemačkoj.

S druge strane, glavni kandidat SPD-a Torsten Šefer-Gimbel priznao je težak poraz svoje stranke, koja je ostvarila najgori rezultat od 1946. godine.

– Ovo je teško i gorko veče – rekao je on obraćajući se biračima u Vizbadenu.

Liderka SPD Andra Nales oštro je kritikovala saveznu vladu upozorivši da će ovi izbori "imati posledica" i po Berlin.

– Vlada je u neprihvatljivom stanju – rekal je ona.

Istovremeno je najavila kadrovske promene unutar SPD što, kako je rekla, očekuje i od koalicionog partnera CDU/CSU.

– To je potrebno kako bi vlada mogla da normalno funkcioniše – smatra Nalesova, koja je za loš rezultat SPD u Hesenu optužila loš rad savezne vlade.

Ujedno je najavila da će SPD na proleće, odlučiti hoce li ostati u vladi ili ne. Liberali (slobodne demokrate – FDP) osvojili su 7,5 procenta, a Levica 6,5 odsto glasova birača.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter