Izvor:
30.10.2018 u 19:50
0

ERDOGAN ZAPRETIO KURDIMA U SIRIJI: Napašćemo ih efikasnije i sveobuhvatnije!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je njegova zemlja pripremila planove za "sveobuhvatnu i efikasnu" operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji istočno od Eufrata, što je potez koji bi mogao dodatno da pojača tenzije u području gde se nalaze trupe međunarodne koalicije pod vođstvom SAD.

Erdoganova izjava dolazi par dana nakon što je turska vojska granatirala položaje Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda i više puta ponovljenih upozorenja da bi Ankara mogla da proširiti svoje operacije u severoistočnoj Siriji.

Turske trupe su već isterale kurdske jedinice sa zapadne obale Eufrata, u dve ofanzive 2016. i 2018. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom i produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj.

– Uskoro ćemo ih napasti sveobuhvatnije i efikasnije – rekao je Erdogan, koji odavno obećava da će očistiti severnu Siriju od YPG.

Agencija Anadolija je prenela da je turska artiljerija u nedelju gađala kurdske rovove i položaje na brdu u selu Zor Mogar u sirijskoj provinciji Alepo.

Turska je nezadovoljna zbog američke podrške kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države. Vašington i Ankara su tokom leta postigli sporazum o odlasku kurdskih snaga iz strateški važnog grada Manbidž, što je smanjilo tenzije između dve NATO saveznice.

Prema tom sporazumu, Manbidž, zapadno od Eufrata, obezbeđivaće zajedničke američko-turske patrole. Turski ministar odbrane Hulusi Akar je rekao da će ta operacija početi čim se završi s obukom ljudstva i da će nakon Manbidža "meta turskog delovanja" biti region istočno od Eufrata.

Nije poznato kako bi eventualna turska ofanziva istočno od Eufrata uticala na američke vojnike koji tu sarađuju s kurdskim borcima.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter