Izvor:
01.11.2018 u 21:36
0

ISTIČE ROK: Zaev sa bivšim poslanicima VMRO razmatra amandmane!

Sutra ištiče petnaestodnevni rok da Vlada Makedonije usvoji Predog amandmana na Ustav zemlje i da ih prosledi parlamentu.

U međuvremenu, premijer Zoran Zaev večeras predstavlja amandmane grupi od osam poslanika najuticajnije opozicione stranke, VMRO-DPMNE, koji su pre dve sedmice u Sobranju suprotno stavu te stranke podržali izmenu ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom s Grčkom, koji predviđa i preimenovanje imena zemlje u Republika Severna Makeodnija.

Da bi glasali za tu inicijativi, osam bivših poslanika VMRO-DPMNE, koji su kasnije formirali posebnu poslaničku grupu u Sobranju, imali su određene zahteve, podsećaju makedonski mediji.

Ti zahtevi su se odnosili na garanciju makedonskog identiteta, postepenu promenu imena za internu upotrebu nakon procesa koji vodi ka punopravnom članstvu Makedonije u EU i povlačenje tih amandmana, ako Prespanski sporazum ne bude prihvaćen u parlamentu Grčke.

Jedan od zahteva osam opozicionih poslanika bio je i prihvatanje inicijative Zaeva za pomirenje i amnestija za optužene za izazivanje nereda u Sobranju 27. aprila prosle godine, ali se taj zahtev, međutim, više ne pominje.

Nakon dostavljana Predloga amandmana u parlament, počinje da teče rok od 30 dana za raspravu.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter