Izvor:
05.11.2018 u 14:39
0

BIVŠA TUŽITELJKA HAŠKOG TRIBUNALA SMATRA : Haradinaj ne zaslužuje da bude premijer!

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da su mnoge zemlje preuranjeno priznale Kosovo kao državu i ocenjuje da premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj ne zaslužuje da obavlja tu funkciju.

– Haradinaj ne zaslužuje poziciju na kojoj se danas nalazi. Njega je osudio Haški tribunal, ali ga je nažalost Apelacioni sud oslobodio – rekla je De Ponte.

Ona je dodala da je za nju "Kosovo i dalje pod znakom pitanja".

– Kosovo je imalo privilegiju da bude priznato kao država, što je, prema mom mišljenju, bilo prilično preuranjeno – rekla je Del Ponte.

Ukazala je na ogromne probleme koje je tužilaštvo imalo kada je započelo istrage o ratnim zločinama jer niko nije želeo da te istrage budu sprovedene. Govorila je i o "žutoj kući" o kojoj je pisala u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločinici", a u kojoj se nalazila tajna klinika u kojoj su "vadili organe srpskim civilima koje je kidnapovala OVK".

– O toj kući pokušali smo da obavimo istragu, ali to nismo mogli da učinimo – naglasila je Del Ponteova, podsetivši da je kasnije usledio izveštaj Dika Martija Savetu Evrope "koji je sve potvrdio".

Del Ponte kaže i da sada postoji Specijalni sud za zločine OVK, ali da nije čula da je sud išta uradio, te je izrazila sumnju da će ovaj događaj ikada biti rasvetljen. Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala rekla je da ima još mnogo posla da se uradi u pogledu kažnjavanja ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter