Izvor:
11.11.2018 u 12:24
0

MAKRONOV GOVOR PRED CELOM PLANETOM: Klanjamo se pred veličinom boraca iz celog sveta (VIDEO)

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas, na stogodišnjicu okončanja Prvog svetskog rata, pozvao svetske lidere da potvrde svoju odgovornost za mir i deci prenesu "svet o kakvom su prošle generacije sanjale".

– Nove ideologiije manipulišu religijama, dok istorija preti da ponovi svoj tragični tok – upozorio je on u govoru na centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije u Parizu, u prisustvu oko 70 svetskih lidera među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Makron je podsetio da su 11. novembra 1918. u 11:00 sati ujutro, pre tačno sto godina, u Parizu i celoj Francuskoj ođeknule trube i zazvonila zvona, a to je, istakao je, bilo primirje.

– Moramo se setiti te ogromne povorke boraca koji su došli iz celog sveta jer je Francuska za njih predstavljala vrednosti koje su cenili – rekao je Makron.

Tokom te četiri godine, ukazao je, "Evropa je umalo izvršila samobistvo – sa deset miliona poginulih i šest miliona ranjenih, a mnogi od onih koji su se iz rata vratili izgubili su svoju mladost, ideale, radost življenja".

– Svet je otkrio razmere rana koje je skrivao žar borbi. Suze umirućih smenjivale su se suzama preživelih – rekao je, dodavši da su mladići iz celog sveta umirali za sela za koja nikad nisu ni čuli.

Makron je u govoru istakao značaj patriotizma Francuza koji su se borili 1914, a vrednosti patriotizma suprotstvio je – nacionalizmu.

– Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz celog sveta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja večna odanost naših mrtvima – naglasio je Makron.

Prema njegovim rečima, potrebno je pred narodom potvrditi ogromnu odgovornost, deci preneti svet o kakvom su prošle generacije sanjale.

– Za naš svet sviće zora novog doba, zora civilizacije koja čovekove sposobnosti uzdiže do najvećih visina" – poručio je, pozvavši na "dostojanstveno suočavanje sa sudom budućnosti".

Makron je zahvalio prisutnim svetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba da bude samo "skup jednog dana".

– Živeo mir, živele slobodne zemlje, živela Francuska – tim rečima je francuski predsednik završio svoj govor, nakon čega je položio venac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku.

Inače, prema prvobitnom planu, trebalo je da Makron govor počne tačno u 11:00 sati kada je pre 100 godina potpisano primirje, ali pošto su su svetski lideri kasnili na ceremoniju, govor je počeo sa zakašnjenjem.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter