TRAMP PO POVRATKU IZ PARIZA: "Ne može viđe ovako, ili-ili!"

 

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da se "tek vratio iz Pariza" s obeležavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

Tramp je naveo da je u Parizu svetskim liderima poručio da Vašington plaća "hiljade milijardi dolara" za vojnu zaštitu drugih zemalja i da "takva situacija ne može da se nastavi".

- Tek što sam se vratio iz Francuske, gde je mnogo toga postignuto na mojim sastancima sa svetskim liderima - tvitovao je Tramp. 

On je ocenio da "nikada nije lako kada iznesete činjenicu da prema SAD treba da se ponašaju pravično, što nije rađeno, kako na vojnom tako i na trgovinskom planu". 

- Mi plaćamo velike delove (budžeta namenjenih) za zaštitu drugih zemalja, stotine milijardi dolara, da bismo imali tu privilegiju da gubimo stotine milijardi dolara u trgovini sa tim istim zemljama. Rekao sam im da takva situacija ne može da se nastavi - to je, kao što je i uvek bilo, smešno nepravedno prema SAD. Ogromne količine novca potrošene na na zaštitu drugih zemalja, a mi zauzvrat nemamo ništa osim trgovinskih deficita i gubitaka" - naveo je američki predsednik na ovoj društvenoj mreži. 

On je dodao da je "vreme da ove bogate zemlje ili plaćaju SAD za sjajnu vojnu zaštitu, ili se štite same". 

- I trgovina mora da bude slobodna i pravična! - zaključio je Tramp.

B92
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost