TEREZA MEJ PORUČILA POSLANICIMA: Ili izlaz sa sporazumom, ili izlaz bez sporazuma,ili zbogom Bregzitu!

 

 Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

- Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići - rekla je Tereza Mej.

Premijerka je poručila da vlada nastavlja da se priprema za opciju da iz Unije izađe - bez sporazuma.

- Priznajem da imamo još jednu fazu pregovora sa Evropskim savetom i da sporazum, kada bude finalizovan... mora da se vrati u ovaj parlament - rekla je Tereza Mej poslanicima.

Ona je dodala i da deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru Bregzita o "nevidljivoj" granici na irskom ostrvu (backstop) "sudara" s britanskim suverenitetom, ali je istakla da je dogovor postignut s tim u vezi bolji u poređenju s ranijim predlozima.

Poslanici će, ukazala je, morati da uzmu u obzir ishod glasanja britanskog naroda o istupanju iz EU kada budu glasali o konačnom sporazumu o Bregzitu. 

Premijerka Mej je naglasila da će Britanija napustiti Evropsku uniju 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom "poravnanju" s tim blokom.

Prethodno je, od jutros, nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman.

Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum.

BBC navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome ce biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

 

Izvor: TANJUG
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live