Izvor:
29.11.2018 u 07:53
0

HAN POZVAO SRBIJU: Bez obzira na probleme, krećite se ka EU!

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je Srbiju da, bez obzira na probleme, iz vida ne ispušta svoj cilj – a to je članstvo u EU. Han se, tokom jučerašnje debate o Srbiji u Evropskom parlamentu, složio sa ocenom izvestioca Dejvida Meklaistera da je Srbija napravila dobar napredak ka člasntvu u EU.

– Sa 14 otvorenih poglavlja, od koji su dva privremeno zatvorena, perspektiva ulaska Srbije u EU je opipljiva i pokazuje čvrstu predanost EU putu Srbije – izjavio je komesar Han.

On je naglasio da je ta perspektiva posebno važna u trenutku povišenih napetosti između Beograda i Prištine.

– Obe strane moraju da nastave dijalog. Nema alternative dijalogu ako žele napredak na svom putu ka EU. Nijedna zemlja ne može da se priključi Uniji bez rešenih bilateralnih pitanja. Za Srbiju to znači da mora da završi pravno-obavezuijući sporazum sa Prištinom pre ulaska u EU – naveo je Han.

On je naglasio da rešenje za Kosovo nije i jedini uslov na putu Srbije ka EU i naveo da su sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava u "srcu pristupnog procesa Srbije".

– Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne refome. Ipak, kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezulatate je teško prikazati – ocenio je Johanes Han.

On je pozvao na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode. Evropski komesar pozvao je Srbiju da jasnije predstavi građanima evropske vrednostima, kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Aktuale

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter