HAN: Ukinuti poreske takse uvećane za 100 odsto!

 

Johanes Han, evropski komesar za politiku susedstva izjavio je danas u Prištini da stopostotno povećane poreske takse, koje je kosovska vlada uvela na proizvode iz Srbije i BiH, treba ukinuti, jer se Evropska unija zalaže za stvaranje zajedničkog tržišta, preneo je Zeri onlajn.

Han je to rekao na posebnoj konferenciji za novinare nakon odvojenih razgovora sa političkim liderima Albanaca, Ramušem Haradinajem, Kadrijem Veseljijem i Hašimom Tačijem.

"Jedan od naših ciljeva bio je uklanjanje trgovinskih barijera između zemalja. Naravno moram reći da je Kosovo mnogo učinilo na području regionalne ekonomske zone, članstvo u EU je put do jedinstvenog tržišta i bez carinske tarife između država", rekao je Han.

Istakao je da je upoznat sa poteškoćama u trgovini između Srbije i Kosova i dodao da poreske takse prema Srbiji ne bi trebalo da ostanu na snazi.

"Potrebno je da obe strane reše ova pitanja, pa sam na svojim sastancima naglasio da to treba učiniti kako bi povećali tržišne mogućnosti ", rekao je Han.

Istakao je da je Evropska unija bila veoma iznenađena i razočarana odlukom vlasti u Prištini o uspostavljanju carinske takse.

"Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada je vlada odlučila o povećanju carinske tarife od 100 odsto. Svestan sam i svi u EU govore o trenutnim poteškoćama za Kosovo i zato je potreba da obe strane reše ova pitanja ", rekao je Han.

On je saopštio da je ranije danas u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa političkim liderima Albanaca na Kosovu.

Ocenio je da su svi ti sastanci bili otvoreni i transparentni.

"Razgovarali smo o ukupnoj političkoj situaciji sa naglaskom na evropsku perspektivu svih država Balkana", rekao je Han i dodao da će fokus EU bitina dijalogu Beograda i Prištine.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/temaditore

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Vruća stolica
02:30 Parovi - Live