Izvor:
17.09.2016 u 18:40
0

BIVŠI ŠEF BRITANSKOG GENERALŠTABA PANIČNO UPOZORAVA: Da li bi mogli da se odbrane, ako bi ih Rusi napali?

Oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada, jer su oslabljene smajenjem vojnih izdataka, upozorio je bivši šef britanskog gereralštaba, piše danas "Fajnenšel tajms".

General Ričard Barons je, u memorandumu na 10 stranica, koji je u aprilu, pre nego što će biti penzionisan, uputio ministru odbrane Majlu Felonu, istakao da ne postoji plan odbrane zemlje od konvencionalnog napada, koja bi bila pobeđena u slučaju koncentrisane ruske vazdušne kampanje.

– Sposobnost koja je u temelju svih velikih oružanih snaga, oslabljena je samim procesom planiranja – naveo je Barons u privatnom memorandumu u koji je "Fajnenšel tajms"imao uvid.

Rojters podseća da se britanska vlada prošle godine obavezala da će ispuniti obeveze preuzete u NATO-u i do kraja decenije trošiti dva procenta bruto domaćeg proizvoda na odbranu, i obećanje da će povećati vojne troškove za 12 milijardi funti, na 178 milijardi u narednoj deceniji.

Kresanje vojnih troškova od 2010. godine, radi smanjenja rekordnog budžetskog deficita, dovelo je, međutim, do smanjenja boja pripadnika britanskih vojnih snaga za šestinu, a građanskih lica na službi u oružanim snagama za 30 odsto.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter