Izvor:
30.01.2019 u 16:24
0

SAD ZAHVATILA POLARNA ZIMA: Izmerena temperatura i na -53 stepena!

Amerika će ovih dana drhtati od hladnoće, sudeći prema predviđanjima meteorologa. Najekstremniji talasi hladnoće, uzrokovani vrtlozima hladnog vazduha mogli bi spustili temperaturu na čak 53 stepena ispod nule.

U američkoj državi Ajovi nadležni upozoravaju građane da „izbegavaju duboko disanje i da govore minimalno” ukoliko izlaze na otvoreno. Očekuje se da će najmanje 55 miliona ljudi doživeti temperature ispod nule, prenosi Jutarnji list.

Vanredno stanje proglašeno je u državama Viskonsin, Mičigen i Ilinois, ali i u inače klimatski dobroćudnijim južnim državama Alabami i Misisipiju.

Meteorolog Džon Gagan kazao je da se intenzitet ovolike hladnoće događa jednom u generaciji", prenosi Bi-Bi-Si.

Nacionalna meteorološka služba upozorava Amerikance da mogu zadobiti promrzline za samo deset minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama.

Najhladnije će biti, očekuje se, od utorka do četvrtka, a meteorolozi predviđaju da će u Čikagu biti hladnije nego na Antarktiku. Temperatura u tom američkom gradu spustiće se na -32,7 stepena, a uz ledeni vetar osećaj hladnoće biće kao da je -45,5.

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se ovim povodom u svom stilu putem Tvitera: „Što se to događa s globalnim zagrevanjem? Vrati se, molim te, brzo, trebaš nam!”

Na to pitanje je istim putem odgovorila američka vladina agencija za praćenje vremena, objavom slike koja na jednostavan način pokazuje kako višak vlage u atmosferi, koji nastaje isparavanjem okeana upravo zbog globalnog zagrevanja, dovodi do ovakve hladnoće.

Meteorolozi pripisuju aktuelno klimatsko stanje naglom zagrevanju iznad Severnog pola, koje je prouzrokovao nalet vrućeg vazduha iz Maroka prošlog meseca. Prema mišljenju stručnjaka, ova pojava usmerila je polarni vrtlog prema jugu.

Vodeći svetski naučnici kazali su da su promenu klime primarno prouzrokovali ljudi, i da to može dovesti do oštrijih zima.

U utorak je otkazano više od 1.100 letova u SAD, zatvoreno je hiljade škola i firmi, kao i niz vladinih agencija. Američki gradovi otvorili su desetine zagrejanih skloništa za one koji se nemaju gdje zaštititi od zime. Vozačima automobila savetuje se da spakuju dodatne zalihe potrepština kad idu na put, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: Politika
Foto: Twitter/prnt/CNN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter