Izvor:
31.01.2019 u 08:12
0

POZIV SAD ČLANICAMA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Poštujte Sporazum o neširenju nuklearnog oružja!

SAD su danas pozvale ostale države, stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se pridržavaju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), u vreme kada Amerika planira svoje povlačenje iz sporazuma sa Rusijom o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF).

Ovaj poziv je uputila zamenica državnog sekretara za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbednosti Andrea Tompson, koja se nalazi u poseti Pekingu.

Prema njenim rečima, neke države krše sporazum o neproliferaciji i razvijaju nove programe naoružanja, prenosi agencija, napominjući da je Tompsonova najverovatnije mislila na Rusiju, Iran i možda Severnu Koreju.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i širenje zemljanih, krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodno je pozvao Rusiju da poštuje taj sporazum, podseća američka novinska agencija.

Prethodno je ruska novinska agencija Tas s prenela reči zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova koji je, nakon sastanka ruske i američke delegacije održanog u Pekingu kazao da nije bilo nikakvog napretka u pregovorima sa delegacijom SAD po pitanju Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF).

Nažalost, nema napretka. Stav SAD ostaje čvrst i ultimativan – kazao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Vašington zadržava poziciju ultimatuma po pitanju nuklearnog sporazuma i nije spreman za dijalog sa Rusijom kada je reč o merama transparentnosti.

Američka strana sada pokušava da nas kritikuje kako je ovo ugovoreno na pogrešan način (brifing ministarstava spoljnih poslova i odbrane o raketi 9M729). Međutim, oni sami sebi protivreče i ne pokazuju da su spremni za dalje razgovore o merama transparentnosti – rekao je Rjabkov.

Kako je naglasio, Vašington je u potpunosti odgovoran za aktuelnu situaciju,

Zauzeli su apsolutno destruktivan i vrlo čvrst stav i postavili su 60-dnevni vremenski okvir tokom kojeg bi trebalo mi njima da izađemo u susret – naglasio je Rjabkov.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter