Izvor:
23.02.2019 u 19:47
0

VENECUELA: Vojska ispalila suzavac na desetak opozicionih poslanika i aktivista na mostu na granici sa Kolumbijom!

Vojska Venecuele ispalila je suzavac na desetak opozicionih poslanika i aktivista na mostu na granici sa Kolumbijom kada su krenuli po humanitarnu pomoć, izjavili su očevici.

Strateška operativna komanda nacionalnih oružanih snaga Venecuele saopštila je nešto ranije da su zvaničnici naredili raspoređivanje vojske u blizini granice sa Kolumbijom.

Sledeći instrukcije našeg vrhovnog komandanta Nikolasa Madura, komandant Strateške operativne komande oružanih snaga Remiđo Sebaljos naredio je razmeštanje vojske na granici između Kolumbije i Venecuele kako bi se garantovao mir i bezbednost građana nakon zatvaranja granice – navodi se u saopštenju na društvenoj mreži "Tviter".

Humanitarna pomoć za Venecuelu biće istovarena iz konvoja kamiona na mostu "Simon Bolivar" sa kolumbijske strane granice, a potom će ljudskim lancem biti prebačena preko prelaza, saopštila je danas kolumbijska Agencija za migraciju.

Kamion sa humanitarnom pomoći ušao je u Venecuelu iz Brazila, rekao je novinarima opozicioni poslanik Migel Pizaro u Karakasu.

Agencija Rojters je javila, pozivajući se na očevice, da je kamion ušao na teritoriju Venecuele, ali da još nije prošao carinski punkt.

U međuvremenu, konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Venecuelu napustio je danas skladiša u Kolumbiji i krenuo ka obližnjem graničnom prelazu, uprkos insistiranju Madura da im neće biti dozvoljeno da uđu u zemlju.

Vođa venecuelanske opozicije kojeg kao legitimnog lidera priznaje većin zapadnih zemalja, Huan Gvaido, pozvao je venecuelanske vojnike raspoređene na granici da dozvole konvoju da uđe.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke koji se nalazio pored Gvaida kazao je da će Maduro biti odgovoran za bilo kakvo nasilje.

Sa druge strane, pristalice opozicije u Venecueli okupile su se na vojnom aerodromu u regionu Karakasa, javio je TASS. Kako navodi dopisnik ruske agencije sa lica mesta, okupilo se desetine hiljada ljudi.

Pristalice opozicije se premeštaju sa trga Altamira na aerodrom.

Opozicione pristalice uzvikuju pogrdne povike na račun vlade i istovremeno pozivaju vojsku da promeni stranu.

Situacija je mirna, nije bilo sukoba, dodaje TASS.

Istovremeno, vođa venecuelanske opozicije i samoproglašeni privremeni predsednik te zemlje Huan Gvaido na Tviteru je izneo tvrdnju da je deo administracije venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura pobegao u Tursku.

Vojnici još ne znaju da su visokorangirani zvaničnici, koji osuđuju sve, već pobegli u Tursku – tvitovao je Gvaido.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je krajem sedmice naredio zatvaranje granice sa Brazilom, a juče je potpredsednik Delsi Rodriges naredila privremeno zatvaranje tri mosta koja povezuju Venecuelu i Kolumbiju.

Pristalice lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida planirali su da preko granice sa Kolumbijom unesu više tona humanitarne pomoći i medicinskih zaliha, koje je poslala administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter