Izvor:
22.03.2019 u 12:03
0

TRAMP POZIVA NA PRIZNANJE SUVERENITETA IZRAELA NAD GOLANSKOM VISORAVNI! Kremlj poručuje: „Nadamo se da će ostati na pozivu!“

Iz Kremlja je danas saopšteno da se nadaju da će poziv američkog predsednika Donalda Trampa da se prizna suverenitet Izraela na Golanskom visoravni ostati samo to – poziv.

– Za sada je to samo poziv. Nadamo se da će ostati na tome– izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da izjave poput Trampove rizikuju da ozbiljno destabiliziju Bliski Istok i naruše napore u cilju pronalaska mirnog rešenja za sukobe u regionu.

Ranije danas iz Ministarstva spoljnih poslova Irana saopšteno je da je Trampova izjava neprihvatljiva.

– Ovo nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne menja činjenicu da Golan pripada Siriji– izjavio je portparol.

Reagovala je i sirijska vlada, koja je osudila Trampovu izjavu.

Iz vlade poručuju da su odlučni da područje povrate pod svoju kontrolu koristeći "sva sredstva".

U saopštenju vlade se navodi da je Trampova izjava pokazala "slepu pristrasnost SAD prema Izraelu", ali da je "stvarnost da Golanska visoravan jeste i ostaće sirijska i arapska".

– Sirijska nacija je još odlučnija da oslobodi ovaj vredan komad sirijske teritorije koristeći sva moguća sredstva- saopštila je vlada Sirije.

Tramp je juče poručio na Tviteru da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

– Posle 52 godine vreme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost!- napisao je Tramp.

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter