Izvor:
20.04.2019 u 07:28
0

FRANCUSKA: “Žuti prsluci“ ogorčeni zbog ogromnih donacija za Notr Dam, dok njihovi zahtevi ostaju neuslišeni!

Za mnoge od pripadnika francuskog protestnog pokreta "Žuti prsluci", žaljenje zbog razarajućeg požara u katedrali Notr Dam brzo je ustupilo mesto besu.

Neki od aktivista, čiji nasilni protesti protiv nejednakosti već mesecima potresaju Francusku, rekli su da su plakali pred svojim televizorima dok su u ponedeljak veče gledali kako gotičko arhitektonsko remek-delo guta plamen, a neki su, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze, dali male donacije.

Oni su se, međutim, takođe osetili kao da ih francuski predsednik Emanuel Makron ne čuje, budući da se obratio naciji da govori o požaru, umesto da iznese svoj odgovor na socijalnu krizu koja je podstakla njihove proteste koji traju od novembra prošle godine.

Njihovo ogorčenje je još više poraslo kada su, za samo nekoliko sati, milijarderi obećali stotine miliona evra kako bi obnovili oštećenu katedralu, dok njihovi zahtevi u dugogodišnjoj borbi s francuskom vladom ostaju neuslišeni.

Vidite sve te milione kako se gomilaju, nakon što ste proveli pet meseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde. To mi slama srce – izjavila je Ingrid Levavase, jedna od osnivačica pokreta, uoči još jedne runde planiranih protesta danas širom Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je da će 60.000 policajaca biti mobilisano danas širom Francuske, a demonstracije u blizini Notr Dam biće zabranjene jer očekuje da će neki protesti postati nasilni.

"Žuti prsluci" će pokazati svoju ljutnju jer je za četiri dana prikupljena milijarda za kamenje, a za sirotinju ništa, napisao je Pjer Derije na Fejsbuk stranici grupe "Žuti prsluci" sa sedištem u Monpeljeu, na jugu Francuske.

Izvro: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter