Izvor:
15.05.2019 u 09:28
0

GUTEREŠ: Pacifiku treba jača podrška u borbi sa klimom!

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da će otputovati na tri južnopacifička ostrva kako bi iz prve ruke video efekte klimatskih promena.

Govoreći na Fidžiju, Gutereš je rekao da je želeo da nauči više o radu koji preduzimaju ostrvske zajednice radi jačanja odbrane od posledica klimatskih promena.

Prema njegovim rečima, Pacifiku treba jača međunarodna podrška, jer se klimatske promene sve brže odvijaju.

Poslednje četiri godine su bile najtoplije. Topljenje leda na Grenlandu i Antarktiku se ubrzava, što znači da će nivoi mora porasti za pun metar do 2100, ako se ništa ne uradi da se to izbegne. Ovde na Pacifiku, nivo mora koji raste u nekim državama četiri je puta veći od svetskog proseka i predstavlja egzistencijalnu pretnju nekim ostrvskim državama – rekao je Gutereš.

On je istakao da bi ostrvske države trebalo glasnije da govore, jer njihovo iskustvo "naglašava hitnost reagovanja na pretnje".

Pacifik ima jedinstven moralni autoritet da govori. Vreme je da svet sluša – zaključio je Gutereš.

Nakon Fidžija, Gutereš planira da poseti ostrvske nacije Tuvalu i Vanuatu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter