Izvor:
15.05.2019 u 13:50
0

POMPEO: Vraćamo kanale komunikacije koji su bili zamrznuti!

Majk Pompeo tražio je pokretanje sa Rusijom. U razgovoru su se dotakli svake tačke u američko-ruskim odnosima, a geopolitičke razlike izmedju Moskve i Vašingtona ostale su oštre.

Američki državni sekretar sastao se sa ruskim zvaničnicima u sanatorijumu "Rus".

"Danas sam ovde zato što je predsednik Tramp posvećen poboljšanju ovog odnosa"– rekao je Pompeo uoči sastanka zatvorenih vrata u gradu.

Bilo je to prijateljsko otvaranje koje je nagovestilo da je došlo do otapanja nakon višemesečnih napetosti.

Na konferenciji za novinare, Lavrov je predložio da se odnosi zagreju i izrazio olakšanje uoči Mulerovog izveštaja o ruskom izbijanju izbora.

"Dogovorili smo se da vratimo naše kanale komunikacije. Oni su bili zamrznuti, ne zbog talasa neosnovanih optužbi protiv nas u vezi sa pokušajima da se utiče na ishod američkih izbora i prisustvo nekih dogovora najviših članova Američke administracije" – istakao je Majk.

Takodje je dodao da je pokrenuo pitanje "uplitanja unutrašnjih poslova" na sastanku sa Lavrovom, a njegov ruski kolega je odbacio pitanje ruskog uplitanja u izbore 2016. godine.

U mnogim drugim stvarima SAD i Rusija su ostale u sukobu.

"Trampova administracija je razgovarala sa Rusijom i jasno stavila do znanja da Vašington želi da Rusija prekine podršku režimu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura". – rekao je Pompeo.

Lavrov je održao kratko predavanje okupljenoj štampi u Sočiju o američkim rekordima o pokušaju promene režima širom sveta.

Pompeo je odleteo u Soči nakon iznenadnog skretanja u Brisel, gde je pokušao da ubedi evropske lidere da stanu uz Vašington u eskalirajućem sukobu sa Iranom.

"Jasno sam stavio do znanja da će SAD nastaviti da vrše pritisak na režim u Teheranu dok njegovo rukovodstvo ne bude spremno da se vrati u redove odgovornih država koje ne ugrožavaju svoje susede i ne šire nestabilnost ili teror. Mi suštinski ne tražimo rat sa Iranom" – istakao je Pompeo.

Postavlja se pitanje kako će Tramp i Putin napredovati.

Diplomatski kontakti na visokom nivou izmedju SAD i Rusije podigli su očekivanja u ruskim državnim medijima o mogućnosti realnog resetovanja.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter