POMPEO: Vraćamo kanale komunikacije koji su bili zamrznuti!

 Majk Pompeo tražio je pokretanje sa Rusijom. U razgovoru su se dotakli svake tačke u američko-ruskim odnosima, a geopolitičke razlike izmedju Moskve i Vašingtona ostale su oštre. 

Američki državni sekretar sastao se sa ruskim zvaničnicima u sanatorijumu "Rus".

"Danas sam ovde zato što je predsednik Tramp posvećen poboljšanju ovog odnosa"- rekao je Pompeo uoči sastanka zatvorenih vrata u gradu.

Bilo je to prijateljsko otvaranje koje je nagovestilo da je došlo do otapanja nakon višemesečnih napetosti. 

Na konferenciji za novinare, Lavrov je predložio da se odnosi zagreju i izrazio olakšanje uoči Mulerovog izveštaja o ruskom izbijanju izbora.

"Dogovorili smo se da vratimo naše kanale komunikacije. Oni su bili zamrznuti, ne zbog talasa neosnovanih optužbi protiv nas u vezi sa pokušajima da se utiče na ishod američkih izbora i prisustvo nekih dogovora najviših članova Američke administracije" - istakao je Majk.

Takodje je dodao da je pokrenuo pitanje "uplitanja unutrašnjih poslova" na sastanku sa Lavrovom, a njegov ruski kolega je odbacio pitanje ruskog uplitanja u izbore 2016. godine. 

U mnogim drugim stvarima SAD i Rusija su ostale u sukobu. 

"Trampova administracija je razgovarala sa Rusijom i jasno stavila do znanja da Vašington želi da Rusija prekine podršku režimu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura". - rekao je Pompeo

Lavrov je održao kratko predavanje okupljenoj štampi u Sočiju o američkim rekordima o pokušaju promene režima  širom sveta. 

Pompeo je odleteo u Soči nakon iznenadnog skretanja u Brisel, gde je pokušao da ubedi evropske lidere da stanu uz Vašington u eskalirajućem sukobu sa Iranom. 

"Jasno sam stavio do znanja da će SAD nastaviti da vrše pritisak na režim u Teheranu dok njegovo rukovodstvo ne bude spremno da se vrati u redove odgovornih država koje ne ugrožavaju svoje susede i ne šire nestabilnost ili teror. Mi suštinski ne tražimo rat sa Iranom" - istakao je Pompeo

Postavlja se pitanje kako će Tramp i Putin napredovati. 

Diplomatski kontakti na visokom nivou izmedju SAD i Rusije podigli su očekivanja u ruskim državnim medijima o mogućnosti realnog resetovanja. 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva 

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live