Izvor:
16.05.2019 u 08:45
0

BREGZIT: Poslednji dan premijerke Tereze Mej!

Britanski konzervativci glasaće o nepoverenju Terezi Mej, nezadovoljni njenim scenarijem Bregzita. Ona je pak bila na turneji po evropskim prestonicama, ali tamo ni kancelarka Merkel nije mogla mnogo da joj ponudi.

Britanski konzervativci su podneli neophodnih 48 zahteva u Donjem domu parlamenta kako bi glasali o nepoverenju premijerki Terezi Mej. Glasanje bi prema najavama moglo da bude već u sredu uveče.

Mej je u utorak odložila glasanje o dogovoru sa Evropskom unijom za period nakon Bregzita pošto je bilo jasno da za taj dil nema većinu. Opozicija odbija dogovor, kao i veliki broj torijevskih tvrdolinijaša. Oni zameraju premijerki da trajno vezuje zemlju za pravila EU i draži im je takozvani tvrdi Bregzit bez ikakvog dogovora.

– Tokom dobrih i loših vremena tokom poslednje dve godine moje strastveno uverenje da je ovaj dogovor dostižan… to još nije poljuljano. Sada nam je na dohvat ruke – rekla je Mej nakon što je saznala za glasanje o nepoverenju. „Spremna sam da završim taj posao.“

Grupu protivnika u parlamentu predvodi Džejkob Ris-Mog koji može da računa na otprilike osamdeset konzervativnih poslanika od ukupno 315 koliko ih ima u parlamentu. O poverenju glasaju samo Torijevci i potrebna je prosta većina za smenu Tereze Mej. Ukoliko pak ona preživi današnje glasanje, njena bi pozicija bila učvršćena – o nepoverenju se može glasati samo jednom godišnje.

Novinar BBC Endrju Nil rekao je u programu te televizije da je do sada više od 158 torijevskih poslanika – što je neophodna većina – najavilo podršku premijerki. Prema drugom izvoru, Tereza Mej se bori za svaki glas pokušavajući da predstavi glasanje ne kao pitanje toga da li neko drugi može bolje da vodi partiju, već kao pitanje da li konzervativcima treba talasanje u ovom pikantnom trenutku.

– Da li je ikada postojala hrpa sebičnijih političara od ovih ekstremista koju su već žrtvovali prethodna tri torijevska premijera na oltaru svoje opsesije Evropom? – pita se londonski Gardijan. „Da li je ikakvo čudo što su birači izgubili poverenje u političare kada vide ovako arogantno ponašanje u Vestminsteru?“

Kozmetičke izmene dila?

Pokušaj „puča“ u Londonu dešava se dan nakon što je Tereza Mej krstarila evropskim prestonicama ne bi li dobila još nešto što bi ubedilo nezadovoljnike kod kuće. U utorak uveče je kratko bila u Kancleramtu u Berlinu.

Nakon posete Tereze Mej je kancelarka Merkel naglasila da neće biti dodatne runde pregovora. No više izvora iz poslaničkog kluba CDU u Bundestagu tvrdi da im je Merkel prenela kako je EU spremna da sa Mej razgovara o dodatnim „garancijama“. Najpre se radi o tome da Velika Britanija zbog nerazjašnjenog problema irsko-irske granice posle 2021. ne ostaje automatski u carinskoj uniji sa EU.

Prema istim izvorima je Merkel bila optimistična da će se rešenje naći. Jer, kako je rekla, ni većina britanskih poslanika ne želi Bregzit bez ugovora o daljim odnosima sa EU. To bi, dodala je Merkel, bilo najgore rešenje. Zvaničnih izjava posle susreta nije bilo.

Tako je Tereza Mej sa malo uspeha nastavila turneju i pitanje je sa čime će se vratiti u London.

Zašto Merkel više ne popušta?

Nemačka je svakako zainteresovana za najbolje moguće odnose sa V. Britanijom, posebno za slobodnu trgovinu. Jer Ujedinjeno Kraljevstvo je četvrto najvažnije izvozno tržište Nemačke i sa volumenom razmene od 122 milijarde evra godišnje peti najvažniji trgovinski partner.

Ali politički postoje i suprotstavljeni interesi Berlina i to čini poziciju kancelarke pikantnom. Jer Nemačka zna da može da održi EU na okupu samo ako istrajava na stavu da u svim prednostima EU mogu da uživaju samo članice. Svako popuštanje britanskoj izbirljivosti – ovo pravilo bismo da poštujemo, a ovo ne bismo – slabi pozicije Berlina unutar EU i podstiče i druge članice da imitiraju Britance.

Merkel je vidno osetila olakšanje kada je pre nekoliko sedmica postignut konačni proboj unutar EU po pitanju Bregzita. Brisel je tu došao do granica svoje popustljivosti – najviše zbog insistiranja Nemačke. Na posletku bi u Berlinu mogli da budu relativno zadovoljni ako bi se istupanje Britanaca do kraja odvilo po potpisanom scenariju: nastavile bi se tesne trgovinske veze sa Londonom, a zajedništvo EU bi po ovom pitanju bilo sačuvano.

Stoga je razočaravajuće kada premijerka Mej ne uspeva da okupi većinu britanskih poslanika oko ovog mukom skrojenog kompromisa, naprotiv – suočava se sa glasanjem o nepoverenju. Tu se negde strpljenje Berlina završava.

Ako Mej hoće više od toga, onda je došla na pogrešnu adresu. Ne samo da se Merkel boji propasti kompromisa na kojem se mesecima radilo. Uz to su u Berlinu i drugim kontinentalnim prestonicama uvereni da nema tih ustupaka Londonu koji mogu da zadovolje konzervativne tvrdolinijaše među britanskim torijevcima.

Ulogu igra i ponos – EU ne želi da deluje kao entitet koji pada na ultimatume. Ukratko, Merkel možda još može da dopusti kozmetičke i retoričke izmene, ali nikako suštinske. Pa makar Mej pala sa funkcije.

Izvor: www.dw.com
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter