Izvor:
16.05.2019 u 09:05
0

GUVERNERKA ALABAME POTPISALA ZAKON O ZABRANI ABORTUSA: Kazna i do 99. godina ZATVORA!

Guvernerka Alabame Kej Ajvi potpisala je zakonski predlog kojim se zabranjuju skoro sve vrste abortusa u toj saveznoj državi, a lekarima koji bi izvršili tu intervenciju preti doživotni zatvor.

Za brojne pristalice ovog zakona, radi se o snažnom testamentu o dubokom ubeđenju Alabamaca da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti poklon od Boga – poručila je republikanska guvernerka u saopštenju.

Zakonodavci u toj jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski predlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o meri koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD.

Američka federacija za planirano roditeljstvo zarekla se da će da ospori zakon na sudu.

Senat Alabame, u kojem većinu čine republikanci glasao je sa 25 glasova "za" i šest "protiv" da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekršajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom za onog koji ga sprovodi, ali žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene.

Jedini izuzetak za prekid trudnoće bio bi ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski predlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, kojom je na federalnom nivou legalizovan abortus.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter