Izvor:
16.05.2019 u 10:01
0

KURC: „EU mora biti reformisana…“!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas u Beču da treba reformisati EU, ali da to ne znači da je treba slabiti već jačati i to tako što će imati veće prisustvo tamo gde je neophodna saradnja i što će istovremeno članicama biti dopušteno da odlučuju o pitanjima koja su od nacionalnog značaja.

Kurc, koji je proteklih dana zbog zahteva za debirokratizacijom Brisela i smanjenjem uredbi EU kritikovan, naglašava da je njegova Narodna partija Austrije (OVP) proevropska snaga koja se zalaže za EU i da je Austrija aktivan član, ali da isto tako veruje da EU može i mora biti bolja.

Na skupu Saveza penzionera Austrije Kurc je ukazao da je dok je četiri godine bio ministar inostranih poslova Austrije putovao po svetu i video da drugi regioni na zemaljskoj kugli ne spavaju.

Pre par godina smo još imali situaciju da su Kinezi kopirali evropsku ili američku tehnologiju, a danas smo u situciji da u mnogim oblastima Kinezi prednjače. Najbrži interent nema Evropi veh Južna Koreja. Inovacija ima u SAD, Aziji. Moramo ponovo da budemo delotvorniji, snažniji da bi na međunarodnom planu igrali veću ulogu, a to je važno da bi mogli da osiguramo dalje blagostanje, socijalnu državu – poručio je on.

Kurc je kazao da želi snažniju EU, u kojoj se sarađuje, koja je najdelotvornija po pitanjima spoljne i bezbednosne politike, digitalnog i drugog zajedničkog tržišta, svuda tamo gde jedna država ne može ništa učiniti sama.

– Međutim potrebno je i da EU prepusti oblasti u kojima zemlje članice, ili regioni mogu sami odlučivati. Ne treba više birokratije EU, već više sloboda i šarolikosti“ – smatra on.

Istakao je da oni koji veruju da Evropa može sve srediti pogrešno razmišljaju, a s tim u vezi je pomenuo sodijaldemokrate koji smatraju da nivo socijalne pomoći i penzija u svim članicama treba da bude isti.

Mi smo danas doneli odluku o povećanju penzija. Doneli smo odluku da se minimalna penzija poveća sa 995 na 1.200 evra. Kako tako nešto moze da funkcioniše širom EU. Da li u Rumuniji minimalna penzija treba bude na tom nivou, ili naša smanjena na njihov nivo? Ako se podigne minimalna penzija u Rumuniji postavlja se pitanje ko će to plaćati jer Rumuni to ne mogu, a Austrija, Nemačka i druge to sigurno neće hteti – objasnio je on svoj stav.

Kurc je upozorio na opasnost vezivanja utopijske ideje za EU.

Ono što možemo sami treba sami i da regulišemo, a istovremeno da jačamo EU tamo gde je to potrebno i gde samo Evropa može to rešiti, kao što su spoljna i bezbednosna politika, zajedničko tržište. Nama je potrebno više Evriope u oblastima gde moramo sarađivati i manje tamo gde mogu same članice odlučivati – poručio je on.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter