PREDSEDNIK AUSTRIJE U OBRAĆANJU MEDIJIMA: Prevremeni izbori u septembru!

 

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen založio se danas, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, za održavanje prevremenih izbora pocetkom septembra, i ocenio da je ključno povratiti poverenje građana i ugled Austrije u svetu. 

Kancelar Kurc predložio je juce predsedniku Austrije raspisivanje prevremenih izbora, nakon što su u javnost dospeli video snimci na kojima se vidi kako Hajnc Kristijan Štrahe, koji je zbog istih podneo ostavku na mesto vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO), nudi jednoj navodnoj necaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku pomoc njegovoj stranci. 

Kurc i Van der Belen razgovarali su danas sat vremena o aktuelnoj situaciji nastaloj nakon ostavke celnika FPO i odluke šefa vlade da prekine koaliciju sa tom partijom. 

U obracanju medijima posle sastanka, Van der Belen se izjasnio za održavanje prevremenih izbora pocetkom septembra. 

On je istakao da sve mora biti ucinjeno kako bi se povratilo poverenje građana.

Kurc je istakao da namerava da nastavi rad do izbora „u miru“, da vlada ostane i u mogućnosti da deluje i na evropskom nivou, a da li ce slobodarski ministri do tada ostati u vladi ostalo je otvoreno, pošto ni on, a ni predsednik nisu odgovarali na ta pitanja. 

Kancelar je najavio da ce narednih dana razgovarati najpre sa novim šefom FPO Norbertom Hoferom, kao i sa liderima drugih parlamentarnih partija o nastavku rada vlade do izbora. 

Prevremeni izborni nisu bili želja, već potreba“, naglasio je Kurc, dodajući da posle objavljivanja snimaka nije mogao da jednostavno pređe na uobičajeni dnevni red. 

Sada je bitno da se sve sumnje, koje se pojavljuju u video snimku, provere, i da se utvrdi ima li i krivične odgovornosti, a ujedno treba razjasniti ko je dao nalog da se snima taj susret, objasnio je on. 

I Van der Belen je najavio da će narednih dana razgovarati sa Hoferom, ali i sa šefovima opozicionih partija. 

On je istovremeno poručio da je izgubio poverenje u deo austrijske vlade i da sada sve treba biti učinjeno kako bi se vratilo poverenje građana u predstavnike države. 

- Radi se sada isključivo o dobrobiti zemlje i ugledu Austrije u EU i svetu -  podvukao je van der Belen. Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/printscreen ( vanderbellen )

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka