Izvor:
06.10.2016 u 23:13
0

SUD PRESUDIO: Odbačeni zahtevi za odštetu civilnih žrtava NATO bombardovanja!

Nemački Federalni sud odbacio je danas zahtev za odštetu koji su podnele porodice žrtava bombardovanja Avganistana pre sedam godina, koje je naredio nemački NATO general.

Federalni sud odbio je zahteve oca koji traži 40.000 evra zbog smrti dvoje dece, i udovice, samohrane majke šestoro dece, koja je tražila odštetu za ubistvo muža u iznosu od 50.000 avra, prenosi AFP.

U bombardovanju u septembru 2009. godine, avioni NATO pogodili su dva tankera za gorivo koje su ukrali talibani u blizini Kunduza. U tom napadu je ubijeno najmanje 100 ljudi, većinom civila.

Komandant Georg Klajn je naredio taj noćni napad nakon informacija koje je dobio od doušnika da u blizini mete nema civila.

General je bombardovanje sproveo iz straha da će talibani upotrebiti tankere sa gorivom kao bombe kojima bi napali nemačke vojne baze, prenosi AFP.

Sud je odbacio tvrdnju da Klajn snosi odgovornost za posledice ove akcije koja je sprovedena u njegovoj nadležnosti. Sud je utvrdio da je nemački general "iscrpeo sve razumne načine kako bi utvrdio da u blizini napada nema civila".

Nakon tragedije, nemački parlament je opisao ovu akciju kao "jedan od najozbiljnijih incidenata u kojima je učestvovala nemacka vojske nakon Drugog svetskog rata".

Nemačka vlada tvrdi da je vazdušni napad sproveden pod komandom NATO i da se odgovornost ne može pripisati samo Berlinu.

Tada je isplaćen iznos od po 5.000 dolara porodicama poginulih, uz naglašavanje da "nije u pitanju odšteta već humanitarna pomoć".

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter