Izvor:
22.05.2019 u 19:17
0

BRAMERC: Negativan izveštaj, ipak ima prostora za napredak!

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je da je šestomesečni izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom u Hagu uglavnom negativan, jer se situacija pogoršava, ali je dodao da je umereni optimista, jer smatra da ima prostora za unapređenje.

Bramerc boravi u trodnevnoj poseti Beogradu u koju je došao neposredno nakon što je poslao šestomesečni izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom u Hagu, koji će pred Savetom bezbednosti UN obrazlagati sredinom jula.

Bramerc je rekao da napredak vidi u osnaživanju i povećanju broja tužilaca koji se bave ratnim zločinima, ali da mu smetaju premali otklon od prošlosti i državno veličanje ratnih zločinaca u svim zemljama regiona.

Bramerc upozorava da postoji rizik za budućnost regiona.

– Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja. Kada sam bio u Sarajevu, video sam da koriste tri različita udžbenika iz istorije, u zavisnosti da li je u školi više Srba, Hrvata ili Bošnjaka. Ako nema zajedničkog razumevanja prošlosti i postoji odbijanje da se zajedno sagleda prošlost, kako možete da se složite oko zajedničke budućnosti? Postoji rizik za društvo – upozorio je on.

Bramerc je dodao i da misli da sadašnja generacija političara, među kojima su mnogi iskusili rat, ostavlja teret novoj generaciji jer ne govore istinu o dešavanjima iz prošlosti.

– To je opasno i to se mora rešiti – rekao je Bramerc.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter